Olej sezamowy i bogactwo zastosowania
Olej sezamowy to jeden z najbardziej charakterystycznych smakowo olejów. Cechuje się pysznym smakiem i aromatem nasion sezamu – jest to olej delikatny, subtelny, który ma bardzo szerokie spektrum zastosowań. Choć kojarzy nam się z kuchnią azjatycką, równie dobrze skomponuje się z z kuchnią polską, włoską czy nawet śląską! Jak stosować olej sezamowy w kuchni?
Olej sezamowy dawkowanie i zastosowanie
Stosowanie oleju sezamowego tłoczonego na zimno Laboratorium BIOOIL należy bezwzględnie ograniczać do spożywania go na zimno. Oczywiście można polać nim gorącą potrawę, ale nie należy na nim smażyć, gotować go i piec – wtedy utraci cenne właściwości odżywcze. Dawkowanie oleju jest sprawą indywidualną – jeśli bardzo nam smakuje, możemy od czasu do czasu zjeść go nieco więcej. Pamiętajmy jednak, że olej to naturalne źródło energii – pomimo tego iż jest to zdrowy tłuszcz, to wciąż łuszcz, więc nie należy przekraczać dziennej dawki zalecanych tłuszczy zbyt często.
Olej sezamowy tłoczony na zimno – idealny do sałatek
Olej sezamowy doskonale sprawdzi się jako naturalny samodzielny sos do sałatek – zarówno tych w wersji wytrawnej, jak i owocowej. Świeże soczyste owoce pełne witamin, powinny być skropione tłoczonym na zimno olejem, aby witaminy w nich zawarte mogły lepiej się wchłaniać w organizmie. Smak sezamu doskonale skomponuje się zarówno z owocami leśnymi, jak i egzotycznymi owocami. Wystarczy dosłownie kilka kropli, a nasza sałatka owocowa nabierze zupełnie nowego smaku.
Zimnotłoczony olej sezamowy będzie również świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek mieszanych, gdzie bazą jest kasza, ryż czy makaron. Dodatek zdrowego, zimnotłoczonego oleju sprawi, że sałatka będzie miała ciekawszą strukturę, a witaminy z warzyw lepiej się wchłoną. Szczególnie dobrze smakuje połączenie oleju sezamowego z ryżem i kaszą kuskus.
Olej sezamowy do deserów
Jeśli lubicie ciekawe desery, również w nich olej sezamowy znajdzie zastosowanie. Można dodać go do kremów owocowych, budyniu samodzielnie robionego, koktajli owocowych, owsianek, jak również podać jako sos do lodów.
Olej sezamowy do zup
Choć niewiele osób o tym wie, oleje tłoczone na zimno, można dodawać także do zup. Olej sezamowy doskonale sprawdzi się w przypadku zup kremów takich jak krem z kalafiora, krem z ziemniaka, krem marchewkowy czy krem z dyni. Olej należy dodawać bezpośrednio na talerz zupy, tuż przed podaniem. Obecność oleju sezamowego w zupie nada jej szykownego wymiaru, podkreśli smak zupy i co najważniejsze, witaminom, które jeszcze w niej są, pozwoli lepiej się wchłonąć.
Olej sezamowy do past
Olej sezamowy będzie również doskonałym uzupełnieniem różnych past – past twarogowych, warzywnych, mieszanych. Znakomicie skomponuje się z pastą z chudego twarogu i świeżych owoców, z hummusem czy pastą z soczewicy.
Jak widać, olej sezamowy ma wiele zastosowań i może urozmaicić każdą kuchnię. Jest to olej o ciekawym smaku, który warto wplatać w codzienny jadłospis – doda on potrawom nowego wymiaru i będzie zdrowym urozmaiceniem codziennej kuchni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz