Pieczone bataty z twarożkiem i sałatką

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 2 serki wiejskie 0%
  • garść oliwek
  • 1 limonka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • olej lniany cytrynowy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bataty dokładnie umyj, ale nie obieraj. Przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Na upieczone bataty wyłóż serek wiejski i sałatkę z pomidorów, oliwek, natki pietruszki i cząstek limonki. Całość oprósz solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tuż przed podaniem skrop olejem lnianym cytrynowym, który przełamie słodycz batata. Ta potrawa to prawdziwa feeria barw, smaków, tekstur – istne obiadowe szaleństwo!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Pieczone warzywa, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz