Pieczone bataty z twarożkiem i sałatką
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2 serki wiejskie 0%
- garść oliwek
- 1 limonka
- 10 pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- olej lniany cytrynowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj, ale nie obieraj. Przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
Na upieczone bataty wyłóż serek wiejski i sałatkę z pomidorów, oliwek, natki pietruszki i cząstek limonki. Całość oprósz solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tuż przed podaniem skrop olejem lnianym cytrynowym, który przełamie słodycz batata. Ta potrawa to prawdziwa feeria barw, smaków, tekstur – istne obiadowe szaleństwo!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz