Opublikowano:

Sezam (inaczej łogowa) jest jedną z najstarszych uprawianych na świecie roślin oleistych. Zwany również sezamem indyjskim czy kunżutem, jest popularny w kuchni polskiej, choć najbardziej kojarzony jest z kuchnią azjatycką. Nie bez powodu – Chiny i Indie są największymi światowymi producentami sezamu. Oryginalnie pochodzi jednak z Afryki, i to właśnie z tzw. czarnego kontynentu powędrował do Azji.

Sezam i olej sezamowy wartości odżywczeOleje sezamowe

Nasiona sezamu są produktem wysokokalorycznym – 100 gram sezamu to około 570 kalorii. Niemal 50% całego ziarna to tłuszcz (w większości nienasycone kwasy tłuszczowe). W 100 g sezamu znajdziemy około 12 gramów błonnika, 11 gramów węglowodanów i 18 gramów białka. W nasionach sezamu znajdziemy również bardzo cenny i pożyteczny dla ludzi aminokwas – tryptofan, który reguluje gospodarkę senną człowieka. Ziarna sezamu to również znakomite naturalne źródło witamin takich jak kwas foliowy, witamina B2, witamina B3, witaminy B1 i B6. Sezam to również bardzo dobre źródło wapnia., fosforu, żelaza, cynku i miedzi.

Ziarna sezamu są również doskonałym źródłem białka i zawierają bardzo dużo białka oraz aminokwasów. W sezamie znajdziemy między innymi lignany, sezamol, sezaminol – te dwa ostatnie są antyoksydantami.

W oleju sezamowym odnajdziemy równie wiele cennych substancji i składników. Olej sezamowy doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w łazience (do codziennej pielęgnacji skóry i włosów).