Opublikowano:

Olej konopny, który ukoi Twoją skórę

Olej konopny to jeden z tych produktów, który budzi skrajne skojarzenia. Ze względu na rodzinę gatunku, do której przynależy surowiec do tłoczenia oleju konopnego (konopie), jest produktem kontrowersyjnym. Dlaczego? Dlatego, że pod hasłem ‘olej konopny’ kryją się różne produkty. Oferowany przez Laboratorium Biooil olej konopny, zarówno ten spożywczy, jak i kosmetyczny, tłoczony jest z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa L.). Nasz olej konopny jest tłoczony wyłącznie na zimno, w temperaturze niższej niż 40 stopni – jest również olejem nierafinowanym! Oznacza to, że dzięki takiemu procesowi tłoczenia, olej zachowuje wszelkie właściwości surowca, z jakiego powstał.

Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil – kosmetyczny olej konopnyOlej konopny tłoczony na zimno 50 ml

Czym różni się olej konopny spożywczy od oleju konopnego kosmetycznego? Przede wszystkim wymaganiami laboratoryjnymi i testami, jakie muszą przejść oba te oleje. W naszej firmie przywiązujemy ogromną wagę do jakości produktu – badamy więc surowiec i produkt na każdym etapie. Oleje spożywcze i kosmetyczne badane są w zupełnie inny sposób i pod innym kątem. Oczywiście w obu przypadkach sprawdzamy parametry takie jak czystość oleju, zawartość kwasów tłuszczowych i profil biochemiczny.

Oleje kosmetyczne przechodzą także szereg testów dermatologicznych – dzięki nim mamy 100% pewność, że oleje są bezpieczne dla Twojej skóry i włosów. Oleje o przeznaczeniu kosmetycznym są przebadane pod kątem mikrobiologicznym i dermatologicznym zgodnie z Rozp. 1223/2009 oraz zostały zgłoszone do systemu Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).  Są ponadto przygotowane do aplikacji i dozowania jako produkt kosmetyczny. Oferowane przez nas oleje kosmetyczne są w pełni naturalne, nie zawierają sztucznych dodatków, barwników i konserwantów, a dzięki tłoczeniu na zimno zachowują aromat nasion, z których zostały wyprodukowane.

Olej konopny – król wśród olejów pielęgnacyjnych

Jeśli chodzi o właściwości pielęgnacyjne, olej konopny znajduje się zdecydowanie w czołówce naturalnych olejów. Swoją wysoką wartość kosmetyczną zawdzięcza składowi, który wynika z natury. Olej z konopi siewnych to doskonałe naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego (z grupy omega 6) i kwasu linolenowego (z grupy omega 6). Najważniejsze jednak jest to, że jest to olej o idealnych naturalnych proporcjach kwasów omega-6 do omega-3, co w naturze zdarza się niezwykle rzadko. Ich stosunek w oleju konopnym wynosi 3:1.

Olej konopny to jednak nie tylko kwas linolowy i linolenowy – to całe bogactwo cennych składników: kwasów oleinowego, palmitynowego, gamma-linolenowego oraz licznych protein, aminokwasów, minerałów czy witamin.

Olej konopny – działanie

Olej konopny jest bardzo przyjemnym w odbiorze olejem. Znakomicie się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Doskonale sprawdza się stosowany samodzielnie, jak również jako dodatek do kosmetyków. Mogą używać go osoby z każdym typem skóry: suchą skórę olej nawilży, w przypadku tłustej wyreguluje pracę gruczołów łojowych, zastosowany na skórę wrażliwą odżywi ją i uzupełni braki lipidowe, a u osób ze skórą dojrzałą odżywi i zapobiegnie powstawaniu nowych zmarszczek.

Sprawdź również spożywczy olej konopny w naszym sklepie internetowym

DOWIEDZ SIĘ więcej o oleju konopnym i konopi siewnej: