Opublikowano:

Olej sezamowy kojarzy nam się przede wszystkim z Azją i kuchnią orientalną,
ponieważ stosowany jest w niej do wielu potraw. Zdarza się również, że uważniejszy
czytelnik połączy olej sezamowy z wschodnią medycyną alternatywną, masażami i
licznymi rytuałami religijnymi. W czym tkwi magia oleju sezamowego? Dlaczego
kochamy jego smak, zapach i rozgrzewające właściwości? Przekonajmy się!

Olej sezamowy – naturalne bogactwo składników

W oleju sezamowym znajdziemy wiele naturalnych witamin, takich jak np. witamina A,
E czy B oraz magnez, cynk, potas. Oczywiście witaminy te znajdziemy wyłącznie w
olejach naturalnych, tłoczonych na zimno i nierafinowanych – w olejach
rafinowanych i przetwarzanych na próżno poszukiwać cennych składników.

Zawarte w oleju sezamowym składniki znakomicie nawilżą, odżywią, zregenerują
naskórek. Olej sezamowy wymieniany często jako źródło antyoksydantów, pomoże w walce
z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się skóry. Ze względu na
naturalny współczynnik ochrony przed promieniami słonecznymi, olej sezamowy
tłoczony na zimno można stosować jako naturalny filtr przeciwsłoneczny ( o
niewielkim SPF).

Olej sezamowy na włosy – naturalna pielęgnacja

Naturalny dobrej jakości olej sezamowy świetnie sprawdzi się do pielęgnacji
włosów, zwłaszcza włosów przesuszonych oraz takich ze skłonnością do wypadania.
Stosowany regularnie na skórę głowy, pobudzi cebulki włosowe i je wzmocni. Same
włosy będą odżywione i nabiorą siły. Jak w prosty sposób pielęgnować włosy olejem
sezamowym? Wystarczy raz lub dwa razy w tygodniu (jednak regularnie, nie
okazjonalnie) wmasować 2 łyżki naturalnego oleju sezamowego w skórę głowy,
pozostawić na godzinę, a następnie spłukać i dokładnie umyć głowę łagodnym
szamponem naturalnym.

Olej sezamowy stosowany bywa również jako delikatny naturalny nabłyszczacz – jeśli
chcesz, by Twoje włosy lśniły i prezentowały się zjawiskowo, możesz wmasować w
końcówki (kilka cm) 1-2 kropelki świeżego oleju. Włosy nie będą przetłuszczone, a
efekt błysku zadowoli nawet najbardziej wymagających.

Olej sezamowy do masażu

Olejek z nasion sezamu od setek lat wykorzystywany jest do masażu. Jest to jeden z
najchętniej stosowanych przez masażystów na całym świecie naturalny olej.
Cechujący się bardzo przyjemnym zapachem i aromatem, wygodną konsystencją oraz
cudowną mocą…rozgrzewania skóry olej sezamowy to podstawa w medycynie
indyjskiej, zwłaszcza ajurwedyjskiej.

W medycynie ajurwedyjskiej, olej sezamowy służy do detoksykacji i ujędrniania
naskórka. Warto wspomnieć, że jedną z elementarnych zasad tej filozofii zdrowia
jest przykazanie, aby nie nakładać na skórę niczego, czego nie można byłoby zjeść.
To właśnie dlatego stawia się w niej na naturalne i bezpieczne składniki. Olej
sezamowy jest fundamentalną bazą wielu kosmetyków wschodnich, ale także coraz
częściej nowoczesnych fitokosmetyków. Jak działa olej sezamowy w trakcie masażu
ajurwedyjskiego? Wnika wgłąb skóry oczyszczając ją z toksyn. Olej należy wcześniej
delikatnie podgrzać, w rękach lub w specjalnym kominku. Po wmasowaniu w skórę,
olej powinien na skórze pozostać jeszcze przez około 15 minut, a następnie spłukać
strumieniem ciepłej wody. Skóra po takim masażu jest oczyszczona, znakomicie
odżywiona i sprężysta. Regularne masaże nadadzą skórze blask i jedwabistą
gładkość.

Olej sezamowy do demakijażu

Okazuje się, że poczciwy naturalny olej sezamowy można zastosować również jako
mleczko do demakijażu – świetnie zmyje z twarzy nadmiar kosmetyków, a przy okazji
nawilży ją i odżywi. Taki zabieg warto wykonać zwłaszcza wieczorem, by następnie
pozostawić na skórze olej sezamowy do całkowitego wchłonięcia.

Jaki olej sezamowy wybierać?

Olej sezamowy olejowi nie równy – na rynku dostępnych jest bardzo dużo produktów, ukrywających się pod tą samą nazwą. W marketach i na półkach sklepowych najczęściej znajdujemy rafinowany olej sezamowy do smażenia – jest on ciemny i aromatyzowany, jednak nie zawiera żadnych cennych właściwości. Jeśli zależy nam na cennych naturalnych składnikach pochodzących z nasion sezamu, należy wybierać olej sezamowy TŁOCZONY NA ZIMNO i koniecznie NIERAFINOWANY.  Najlepiej kupować olej w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich, ekologicznych delikatesach lub bezpośrednio u producenta. Zarówno olej spożywczy jak i ten który będziemy wykorzystywać kosmetycznie, warto przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.