Pianka malinowa

Składniki:

SPÓD:

    • 200 g kruchych ciastek
    • 2 łyżki oleju kokosowego

MASA SEROWA:

    • 500 g chudego twarogu
    • 500 g serka mascarpone
    • skórka z 1 cytryny
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 szklanki ksylitolu
    • 5 jaj + 2 dodatkowe żółtka

MUS Z MALIN:

    • 800 g malin
    • 1 cukier wanilinowy
    • 10 g żelatyny
    • 330 ml śmietanki kremówki
    • 5 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Ciastka kruszymy w blenderze lub malakserze na drobny piasek – łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Taką spójną masą wykładamy formę do pieczenia – przygotowaną formę wkładamy do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Twaróg powinien być co najmniej 3-krotnie zmielony (można kupić gotowy, zmielony). Do twarogu dodajemy serek mascarpone, następnie kolejno ksylitol, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny, jajka (całe), żółtka. Całość miksujemy na gładką masę – masę wylewamy na przygotowany spód – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Gotowy sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Część malin (ok. 500 g) miksujemy i przecieramy przez sitko (aby pozbyć się pestek – można ten etap pominąć), a następnie dodajemy do nich cukier wanilinowy.Żelatynę moczymy i rozpuszczamy, dodając do niej powoli mus malinowy. Śmietankę ubijamy z ksylitolem na puszystą masę – dodajemy powoli mus malinowy i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę zblendowanych malin (można ich nie blendować i zostawić w całości). Tak przygotowaną malinową masę wylewamy na schłodzony sernik – całość równamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 8-10 godzin. Sernik z musem przechowujemy w lodówce, wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Desery, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz