Pianka malinowa
Składniki:
SPÓD:
- 200 g kruchych ciastek
- 2 łyżki oleju kokosowego
MASA SEROWA:
- 500 g chudego twarogu
- 500 g serka mascarpone
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki ksylitolu
- 5 jaj + 2 dodatkowe żółtka
MUS Z MALIN:
- 800 g malin
- 1 cukier wanilinowy
- 10 g żelatyny
- 330 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek ksylitolu
Przygotowanie:
Ciastka kruszymy w blenderze lub malakserze na drobny piasek – łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Taką spójną masą wykładamy formę do pieczenia – przygotowaną formę wkładamy do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Twaróg powinien być co najmniej 3-krotnie zmielony (można kupić gotowy, zmielony). Do twarogu dodajemy serek mascarpone, następnie kolejno ksylitol, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny, jajka (całe), żółtka. Całość miksujemy na gładką masę – masę wylewamy na przygotowany spód – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Gotowy sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Część malin (ok. 500 g) miksujemy i przecieramy przez sitko (aby pozbyć się pestek – można ten etap pominąć), a następnie dodajemy do nich cukier wanilinowy.Żelatynę moczymy i rozpuszczamy, dodając do niej powoli mus malinowy. Śmietankę ubijamy z ksylitolem na puszystą masę – dodajemy powoli mus malinowy i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę zblendowanych malin (można ich nie blendować i zostawić w całości). Tak przygotowaną malinową masę wylewamy na schłodzony sernik – całość równamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 8-10 godzin. Sernik z musem przechowujemy w lodówce, wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz