Borówkowiec
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 200 ml jogurtu
- 70 ml oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- 200 g borówek
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem składniki mokre i ksylitol. Suche składniki wsypujemy do mokrych, wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – przelewamy do niego ciasto – na wierzch wysypujemy umyte borówki, które delikatnie wciskamy w ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz