Borówkowiec

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 200 ml jogurtu
  • 70 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g borówek

 

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem składniki mokre i ksylitol. Suche składniki wsypujemy do mokrych, wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – przelewamy do niego ciasto – na wierzch wysypujemy umyte borówki, które delikatnie wciskamy w ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz