Biszkopcik mocno cytrynowy

Składniki:

  • 5 dużych żółtek i białek osobno
  • 80 ml płynnego oleju kokosowego
  • sok i skórka z cytryny (1 sztuka do ciasta i 2 sztuki do galaretki)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 i 1./3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g ksylitolu
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Przygotowanie:

Żółtka połącz z olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę przesypując ją do masy przez drobne sitko. Podobnie postępujemy z proszkiem do pieczenia. Z białek i ksylitolu ubijamy sztywną pianę (jak na bezę). Pianę dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia – wystudzone dzielimy na 2 lub 3 płaty.

Sok z 2 cytryn zagotowujemy ze startą skórką cytrynową i 200 ml wody. Do gotującego się soku wsypujemy 1 opakowanie galaretki cytrynowej i gasimy płomień – dokładnie mieszamy. Galaretkę odstawiamy do ostudzenia. Galaretką przekładamy blaty, po nałożeniu masy na każdą warstwę ciasto wkładamy do lodówki.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz