Pink velvet

Składniki:

CIASTO:

    • 5 jaj
    • 3/4 szklanki ksylitolu
    • 3/4 szklanki mąki tortowej pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA OWOCOWA:

    • 250 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
    • 300 g malin
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • woda z sokiem malinowym (poncz) do nawilżenia biszkoptu

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżeczka po łyżeczce ksylitol. Następnie dodajemy kolejno żółtka, wciąż ubijając. Na koniec przesiewamy mąkę – już nie miksujemy i nie ubijamy, a mąki mieszamy z masą za pomocą drewnianej szpatułki wykonując ruchy, które napowietrzą masę. Biszkopt pieczemy 35-40 minut (temperatura 165 stopni) w natłuszczonej formie lub w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Maliny przecieramy przez sitko o drobnych oczkach na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej małymi porcjami zmielony na puder ksylitol. Do ubitej śmietany delikatnie dodajemy przecier malinowy i mieszamy szpatułką. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody – można nieco podgrzać, aby dokładnie się rozpuściła. Letnią żelatynę wlewamy do kremu stale mieszając. Tak przygotowany krem nakładamy na nasączony wodą z sokiem malinowym biszkopt i wkładamy do lodówki.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz