Sernik chałwowy z czarnymi herbatnikami

Składniki:

SPÓD:

  • 200 g czarnych herbatników (kakaowych)
  • 30 g oleju kokosowego

MASA SEROWA:

  • 900 g sera twarogowego chudego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 4 duże jaja
  • 120 ml śmietany 30%
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 g chałwy
  • garść czarnych herbatników

DODATKOWO:

  • jogurt grecki

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy w blenderze (malakserze) na drobną frakcję, a następnie łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Przygotowaną masą wykładamy formę (tortownicę) i odstawiamy.

Ser ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy jajka jedno za drugim, śmietankę kremówkę, na końcu budyń – miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokruszoną chałwę i ciasteczka (można pominąć ciastka). Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Sernik chałwowy koniecznie schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Podajemy z jogurtem greckim, który orzeźwi słodki sernik.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz