Sernik chałwowy z czarnymi herbatnikami
Składniki:
SPÓD:
- 200 g czarnych herbatników (kakaowych)
- 30 g oleju kokosowego
MASA SEROWA:
- 900 g sera twarogowego chudego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 4 duże jaja
- 120 ml śmietany 30%
- opakowanie budyniu waniliowego
- 300 g chałwy
- garść czarnych herbatników
DODATKOWO:
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy w blenderze (malakserze) na drobną frakcję, a następnie łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Przygotowaną masą wykładamy formę (tortownicę) i odstawiamy.
Ser ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy jajka jedno za drugim, śmietankę kremówkę, na końcu budyń – miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokruszoną chałwę i ciasteczka (można pominąć ciastka). Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Sernik chałwowy koniecznie schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Podajemy z jogurtem greckim, który orzeźwi słodki sernik.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz