Sernik porzeczkowy na zimno

Składniki:

BISZKOPT KUKURYDZIANY

    • 4 jaja
    • 3/4 szklanki ksylitolu
    • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA TWAROGOWA i GALARETKA

    • 500 g twarogu
    • 300 g porzeczek czerwonych
    • opakowanie galaretki malinowej
    • opakowanie galaretki truskawkowej
    • owoce porzeczki czarnej i czerwonej do dekoracji
    • opcjonalnie-ksylitol

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol. Następnie, cały czas miksując, dodajemy żółtko po żółtku.Na koniec dodajemy przesiane mąki, mieszając drewnianą szpatułką. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Twaróg łączymy z porzeczkami i rozpuszczoną w mniejszej o 100 ml niż deklaruje producent ilości wody galaretką malinową.Dodajemy porzeczki i miksujemy.Taką masę możemy dosłodzić ksylitolem.

W osobnym garnuszku przygotowujemy galaretkę truskawkową, dodajemy do niej resztę czerwonych porzeczek i blendujemy – odstawiamy do przestygnięcia.

Na biszkopt kukurydziany wykładamy masę serowo-porzeczkową i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, wlewamy na nią galaretkę z porzeczkami, a całość dekorujemy jeszcze czarną porzeczką i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz