Olejek rozmarynowy 10 ml LabioSkin

SKU: 5907722375285 Kategorie ,
12.80
Na stanie
Opis

Rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) to roślina z grupy tzw. wiecznie zielonych. Dziko występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Jest rośliną niezwykle aromatyczną i charakterystyczną. W Polsce również może być uprawiana, jednak wymaga specjalnych warunków i uprawy szklarniowej.
Rozmaryn znany jest ludzkości od starożytności – wykorzystywali go już Rzymianie, którzy pieszczotliwie określali go kwiatem morza. To właśnie w dosłownym tłumaczeniu oznacza jego łacińska nazwa, pochodzące od słów rosa (róża) i marinus (morski). Dlaczego akurat róża morska? Gdy statki będące w dalekich i długich podróżach zbliżały się do lądu, załoga wiedziała o tym odpowiednio wcześnie, ponieważ im bliżej lądu, tym lepiej wyczuwalna była woń rozmarynu. Roślinie tej przypisuje się bogatą aktywność biologiczną. W liściach rozmarynu, poza olejkiem eterycznym, znajdują się także flawonoidy, garbniki, di i triterpeny, kwasy fenolowe.
Olejek rozmarynowy występuje w tzw. włoskach gruczołowych, które znajdują się pod spodem liści, a także w kwiatach i w niewielkiej ilości także w łodygach. Olej tłoczy się głównie z liści, rzadziej z ziela w całości. Szacuje się, że w młodych liściach rozmarynu zawartych jest nawet 1,5% olejku eterycznego. Główną metodą pozyskiwania olejku jest destylacja z parą wodną. Do produkcji wykorzystuje się jednoroczne, młode rośliny (mają najlepsze parametry). Inną metodą pozyskiwania olejku rozmarynowego jest hydrodestylacja lub nadkrytyczna ekstrakcja ditlenkiem węgla.
Eteryczny olejek rozmarynowy zwykle nie ma koloru – jest raczej bezbarwny, ewentualnie blado żółty, jednak z czasem może ciemnieć (przy długim przechowywaniu). Jego zapach jest bardzo charakterystyczny, nieco ziołowy, nieco drzewny. Niektórzy określają go jako ostry, korzenny, gorzki. Dokładny skład olejku może być nieco zróżnicowany – czynnikami, które mają wpływ na zmienną zawartość składników w olejku są między innymi miejsce wzrostu rośliny, klimat, wiek liści oraz metoda pozyskiwania. Jako ciekawostkę można dodać, że ponad połowa olejków rozmarynowych na świecie tłoczona jest z surowca hiszpańskiego, gdzie roślina ma zapewnione najlepsze warunki wzrostowe.
Olejek rozmarynowy znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu – począwszy od branży spożywczej, przez kosmetyki, perfumiarstwo, leki i parafarmaceutyki po środki higieny domowej. Chętnie stosowany jest także do szeroko pojętej aromaterapii.

Naturalny olejek eteryczny rozmarynowy
Składniki/Ingredients: Rosmarinus Officinalis Leaf Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Eugenol*
*składnik naturalny olejku

Aplikacja maksymalny poziom użycia %  maksymalna ilość kropli olejku na 100g produktu gotowego  maksymalna ilość kropli olejku na 50g produktu gotowego
kremy do ciała, spray do ciała 20 667 333
kremy zapachowe 20 667 333
kremy do twarzy, maseczki do twarzy, kremy do rąk 20 667 333
środki do demakijażu 20 667 333
odżywki do włosów spłukiwane, środki myjące do twarzy i żele pod prysznic, mydło do mycia 20 667 333
płyn do płukania prania 20 667 333
świece, odświeżacze powietrza 100 3333 1667

Składniki:

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*

*składnik naturalny oleju

Zalecenia:

  • Wyłącznie do użytku zewnętrznego
  • Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę
  • Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci
  • Nie stosować w przypadku alergii na którykolwiek składnik

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym miejscu z dala od światła w szczelnie zamkniętym opakowaniu.