Czarnuszka na Święta

Nasiona czarnuszki i olej z czarnuszki to produkty, które doskonale sprawdzą się w przy bożonarodzeniowych potrawach. Korzenna czarnuszka z powodzeniem zastąpi pieprz i inne ostre przyprawy – możesz użyć jej do przyprawienia świątecznego bigosu, farszu do pierogów, jak również dodać do pieczonego samodzielnie pieczywa. Wykorzystasz ją również do przyprawienia świątecznego barszczu czerwonego, któremu ta nada mocnego wyrazu.

Nigella Sativa - nasiona czarnuszki siewnejMielona czarnuszka

Czarnuszka cechuje się bardzo charakterystycznym aromatem i korzennym intensywnym smakiem, którego nie da się pomylić z niczym innym. Mielona czarnuszka świetnie komponuje się ze wszystkimi potrawami kapustnymi. Możesz przyprawić nią bigos, któremu czarnuszka nada głębokiego wyrazistego smaku. Z kolei farsz do pierogów z kapustą i grzybami – też musi mieć wyrazisty smak. Uzyskasz go dodając do farszu mieloną czarnuszkę. Jeśli pieprz jest dla Ciebie i Twoich domowników za ostry, użyj czarnuszki do przyprawienia świątecznej ryby.

Nasiona czarnuszki

Nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa) nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie się prezentują! Znakomicie sprawdzą się jako ozdoba i smakowy dodatek do samodzielnie wypiekanego pieczywa. Jeśli lubisz potrawy takie jak paszteciki czy kulebiak, czarnuszką wzmocnisz smak potraw, a także nadasz im ciekawego wyglądu.

Śledzie z czarnuszką

Oleje czarnuszkowe
Śledzie i czarnuszka to duet niezwykle zgrany. Filety śledziowe przygotowane w zalewie olejowo-czarnuszkowej z nasionami czarnuszki lub bezpośrednio z olejem z czarnuszki to prawdziwy rarytas. Wykwintne, nieoczywiste, bardzo wyraziste w smaku – doskonałe na wigilijną wieczerzę.

Ciastka z czarnuszką

Jeżeli lubisz zdrowe ciastka i ciasteczka typu fit, z pewnością dodajesz do nich wielu zdrowych nasion i ziaren. Spróbuj przy kolejnym wypieku wzbogacić swoje dotychczasowe kompozycje właśnie czarnuszką! Ta oryginalna korzenna przyprawa sprawi, że wypieki nabiorą mocnego charakteru i przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Kulinaria, Olej z czarnuszki
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz