Placuszki buraczane

Składniki na burgery z buraka:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 500 g startych ugotowanych buraków
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i szczypta pieprzu

Sos:

  • jogurt naturalny (100 ml)
  • 2 łyżki oleju lnianego cytrynowego
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku

Buraki ucieramy na tarce. W misce łączymy buraki, jaja, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Smażymy cienkie placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych.

Sos: łączymy jogurt naturalny z olejem lnianym cytrynowym  i kurkumą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Placuszki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz