Placuszki buraczane
Składniki na burgery z buraka:
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 500 g startych ugotowanych buraków
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i szczypta pieprzu
Sos:
- jogurt naturalny (100 ml)
- 2 łyżki oleju lnianego cytrynowego
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz do smaku
Buraki ucieramy na tarce. W misce łączymy buraki, jaja, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Smażymy cienkie placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych.
Sos: łączymy jogurt naturalny z olejem lnianym cytrynowym i kurkumą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Placuszki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz