Miodownik
Składniki na ciasto:
- 700 g mąki
- 3 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na delikatny krem:
- 700 ml mleka
- 3 jaja
- 1-2 budynie waniliowe (ok. 50 g budyniu)
- 50 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru lub słodzika
- 100 g oleju kokosowego
- 400-500 g kajmaku (może być z puszki)
Przygotowanie:
Ciasto
W misie miksera umieszczamy jajka – roztrzepujemy. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, cukier. miód – podgrzewamy do całkowitego połączenia składników – nie schładzamy. Garnek z masą umieszczamy na misie z zimną wodą (kąpiel). Do masy dodajemy jajka i bardzo energicznie mieszamy przez kilka minut. Dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłej masy dodajemy mąkę i łączymy ciasto ze sobą. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na kilka równych porcji (6-8) i dokładnie rozwałkować każdą z nich.Blat powinien być prostokątny – każdy placek pieczemy 5-7 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone blaty przycinamy do jednakowych wymiarów, a pozostałości wkładamy do woreczka i kruszymy na drobniejsze.
Krem
W garnku rozpuszczamy cukier i olej kokosowy (1 łyżkę) z mlekiem (500 ml). Mieszamy wyłącznie drewnianą łyżką. Pozostałe mleko przeznaczamy do rozpuszczenia w nim budyniu i skrobi ziemniaczanej. Do masy budyniowo-skrobiowej dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem i olejem zacznie wrzeć, wlewamy do niego powolutku masę jajeczno-budyniową i dokładnie mieszamy. Gotujemy aż krem zgęstnieje. Gdy krem przestygnie, miksujemy go i dodajemy porcjami olej kokosowy. Dokładnie miksujemy. Następnie 1/3 masy dodajemy do kajmaku – małymi porcjami, łyżka po łyżce. Gdy całość będzie już zmieszana, dodajemy resztę kremu budyniowego i całość miksujemy.
Kremem przekładamy wszystkie placki – cienką warstwą. Wierzch ciasta również smarujemy kremem, a następnie oprószamy pokruszonymi resztkami placków. Całość możemy udekorować gorzką czekoladą.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz