Miodownik

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki
  • 3 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na delikatny krem:

  • 700 ml mleka
  • 3 jaja
  • 1-2 budynie waniliowe (ok. 50 g budyniu)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru lub słodzika
  • 100 g oleju kokosowego
  • 400-500 g kajmaku (może być z puszki)

 

Przygotowanie:

Ciasto

W misie miksera umieszczamy jajka – roztrzepujemy. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, cukier. miód – podgrzewamy do całkowitego połączenia składników – nie schładzamy. Garnek z masą umieszczamy na misie z zimną wodą (kąpiel). Do masy dodajemy jajka i bardzo energicznie mieszamy przez kilka minut. Dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłej masy dodajemy mąkę  i łączymy ciasto ze sobą. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na kilka równych porcji  (6-8) i dokładnie rozwałkować każdą z nich.Blat powinien być prostokątny – każdy placek pieczemy 5-7 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone blaty przycinamy do jednakowych wymiarów, a pozostałości wkładamy do woreczka i kruszymy na drobniejsze.

Krem

W garnku rozpuszczamy cukier i olej kokosowy (1 łyżkę) z mlekiem (500 ml). Mieszamy wyłącznie drewnianą łyżką. Pozostałe mleko przeznaczamy do rozpuszczenia w nim budyniu i skrobi ziemniaczanej. Do masy budyniowo-skrobiowej dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem i  olejem zacznie wrzeć, wlewamy do niego powolutku masę jajeczno-budyniową i dokładnie mieszamy. Gotujemy aż krem zgęstnieje. Gdy krem przestygnie, miksujemy go i dodajemy porcjami olej kokosowy. Dokładnie miksujemy. Następnie 1/3 masy dodajemy do kajmaku – małymi porcjami, łyżka po łyżce.  Gdy całość będzie już zmieszana, dodajemy resztę kremu budyniowego i całość miksujemy.

Kremem przekładamy wszystkie placki – cienką warstwą. Wierzch ciasta również smarujemy kremem, a następnie oprószamy pokruszonymi resztkami placków. Całość możemy udekorować gorzką czekoladą.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz