Zupa krem z cukinii z kukurydzą
Składniki:
- 1 mała marchew
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 duża cukinia
- 2 litry wody
- 1 biała cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kurkuma
- chilli
- gałka muszkatołowa
- olej kokosowy
- olej lniany cytrynowy tłoczony na zimno
- liście pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa obierz i dokładnie umyj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego, dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż do zarumienienia. Dolej 2 litry wody, dorzuć marchew, pietruszkę (korzeń) seler Gotuj 25 minut, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i puszkę kukurydzy konserwowej gotuj jeszcze ok. 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, chilli, gałką muszkatołową i zblenduj na gładką konsystencję. Zupę podawaj z tłoczonym na zimno olejem lnianym cytrynowym, który przełamie kremowy smak zupy rześkim aromatem. Pysznie i bardzo zdrowo!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz