Zupa krem z cukinii z kukurydzą

Składniki:

  • 1 mała marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 duża cukinia
  • 2 litry wody
  • 1 biała cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • chilli
  • gałka muszkatołowa
  • olej kokosowy
  • olej lniany cytrynowy tłoczony na zimno
  • liście pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Warzywa obierz i dokładnie umyj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego, dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż do zarumienienia. Dolej 2 litry wody, dorzuć marchew, pietruszkę (korzeń) seler Gotuj 25 minut, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i puszkę kukurydzy konserwowej gotuj jeszcze ok. 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, chilli, gałką muszkatołową i zblenduj na gładką konsystencję. Zupę podawaj z tłoczonym na zimno olejem lnianym cytrynowym, który przełamie kremowy smak zupy rześkim aromatem. Pysznie i bardzo zdrowo!

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz