Rolada marchwiowa z pastą budwigową
Składniki:
- 0,5-0,7 marchewki starkowanej na grubych oczkach
- 4 jaja
- 2 duże łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 200 g twarogu chudego
- 6-8 łyżek oleju lnianego bazyliowego
- 2 pęczki cebuli dymki
- natka pietruszki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy marchewkę, sól, pieprz oraz cukier. Chwilę dusimy, a na koniec dodajemy łużkę musztardy. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
2. Do marchwii dodajemy same żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do marchwii z żółtkami delikatnie mieszając. Dodajemy poszatkowane 1/2 pęczka dymki. Masę wykładamy na blachę powleczoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy pastę dr Budwig.
4. W głębokim naczyniu umieszczamy chudy ser, olej lniany, jogurt. Całość blendujemy ok 5 minut na gładką masę. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałą część cebulki dymki oraz drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy.
5. Przestudzony placek marchwiowy pokrywamy warstwą pasty budwigowej i zwijamy w roladę. Całość zabezpieczamy lnianą szmatką i wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 45 minut.
6. Roladę podajemy pokrojoną na wygodne plastry. SMACZNEGO!!!!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz