Rolada marchwiowa z pastą budwigową

Opublikowano:
Marchewkowy zawijaniec

Składniki:

  • 0,5-0,7 marchewki starkowanej na grubych oczkach
  • 4 jaja
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 200 g twarogu chudego
  • 6-8 łyżek oleju lnianego bazyliowego
  • 2 pęczki cebuli dymki
  • natka pietruszki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy marchewkę, sól, pieprz oraz cukier. Chwilę dusimy, a na koniec dodajemy łużkę musztardy. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia.

2. Do marchwii dodajemy same żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do marchwii z żółtkami delikatnie mieszając. Dodajemy poszatkowane 1/2 pęczka dymki. Masę wykładamy na blachę powleczoną papierem do pieczenia.

3. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy pastę dr Budwig.

4. W głębokim naczyniu umieszczamy chudy ser, olej lniany, jogurt. Całość blendujemy ok 5 minut na gładką masę. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałą część cebulki dymki oraz drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy.

5. Przestudzony placek marchwiowy pokrywamy warstwą pasty budwigowej i zwijamy w roladę. Całość zabezpieczamy lnianą szmatką i wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 45 minut.

6. Roladę podajemy pokrojoną na wygodne plastry. SMACZNEGO!!!!