Pasta ze słonecznika z burakiem

Składniki:

  • 400 g upieczonych buraków
  • 10 łyżek nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki tahini lub masła orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ostudzone buraki obieramy z łupiny, wkładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki (poza olejem i przyprawami) i blendujemy na gładką masę. Całość doprawiamy, a na końcu dodajemy olej lniany z kapsaicyną i mieszamy.

Tak przygotowana pasta kanapkowa może być przechowywana w lodówce do 7 dni. Smacznego!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz