Pasta ze słonecznika z burakiem
Składniki:
- 400 g upieczonych buraków
- 10 łyżek nasion słonecznika
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki tahini lub masła orzechowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ostudzone buraki obieramy z łupiny, wkładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki (poza olejem i przyprawami) i blendujemy na gładką masę. Całość doprawiamy, a na końcu dodajemy olej lniany z kapsaicyną i mieszamy.
Tak przygotowana pasta kanapkowa może być przechowywana w lodówce do 7 dni. Smacznego!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz