Paprykarz jaglano-pomidorowy

Pewnie nie raz zdarzało się Wam jeść tradycyjny paprykarz. Pamiętacie jeszcze ten smak? Możecie go odtworzyć w domu i przygotować 100% wegetariańską opcję na bazie kaszy jaglanej. Taką prostą pastę warzywną możecie wykorzystać do kanapek, jak również jako dodatek do surowych warzyw. Paprykarz jaglany z pewnością na stałe zagości w waszym śniadaniowym repertuarze.

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • Pęczek włoszczyzny
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 duże cebule
  • 35-45 ml oleju lnianego z kapsaicyną (średnio ostrego)
  • 4 średnie dojrzałe pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki sproszkowanej
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Włoszczyznę należy obrać, umyć i włożyć do garnka z 1 litrem wody. Gotujemy do miękkości. Z ugotowanych warzyw wybieramy marchew i pietruszkę oraz nieduży kawałek selera – wszystko ścieramy na tarce na małych oczkach.

Na patelni podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę – użyj do tego oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Ugotuj kaszę jaglaną i zostaw do przestudzenia.

W dużej misce połącz ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, warzywa oraz drobno pokrojone pomidory, przyprawy i olej lniany z kapsaicyną. Całość warto rozdrobnić jeszcze widelcem, aby uzyskać przyjemną konsystencję. Oleju z kapsaicyną należy dodać mniej lub więcej – w zależności od tego jaki stopień ostrości chcecie uzyskać.

Pasta jest smaczna, aromatyczna – można użyć jej jako smarowidła na kanapki, jak również jako dodatek do świeżych warzyw. SMACZNEGO!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz