Drożdżowiec z żurawiną
Składniki:
CIASTO
- około 500-600 g mąki
- 40 g drożdży
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 40 g oleju kokosowego
- 300 ml mleka
- 250-300 g żurawiny
KRUSZONKA
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- garść żurawiny
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru – odstawiamy na ok 15 minut. Rozczyn mieszamy z połową mąki. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i resztę cukru. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie drożdże z połową mąki. Wyrabiamy ciasto cały czas dosypując reszte mąki. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi ładnie od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe iejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie,formujemy je w blaszce w której będzie pieczone i wysypujemy namoczoną żurawinę – można ją mocno przycisnąć ręką, aby „zeszła” w dół ciasta.
Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonką (połączone wszystkie składniki kruszonki, rozdrobnione między palcami). Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz