Drożdżowiec z żurawiną

Składniki:

CIASTO

    • około 500-600 g mąki
    • 40 g drożdży
    • 2 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 40 g oleju kokosowego
    • 300 ml mleka
    • 250-300 g żurawiny

KRUSZONKA

    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 2 łyżki ksylitolu
    • garść żurawiny

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru – odstawiamy na ok 15 minut. Rozczyn mieszamy z połową mąki. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i resztę cukru. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie drożdże z połową mąki. Wyrabiamy ciasto cały czas dosypując reszte mąki. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi ładnie od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe iejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie,formujemy je w blaszce w której będzie pieczone i wysypujemy namoczoną żurawinę – można ją mocno przycisnąć ręką, aby „zeszła” w dół ciasta.

Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonką (połączone wszystkie składniki kruszonki, rozdrobnione między palcami). Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz