Frykadelki rybne
Idealna propozycja dla dzieci i tych, którzy nie przepadają za tradycyjnie smażoną rybą.
Składniki:
- 600 g fileta z ryby (świeży lub mrożony)
- jajko
- marchewka
- cebula
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Składniki dipu:
- jogurt naturalny 0%
- olej lniany cytrynowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Świeżą myjemy i również osuszamy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę kroimy drobniutko w kostkę, dodajemy do ryby. Marchew ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do ryby z cebulą. Wbijamy jajo, przyprawiamy solą, pieprzem (można skorzystać z dobrej jakości przyprawy do ryby). Formujemy niewielkie kuleczki – smażymy na oleju kokosowym ok. 8 minut z każdej strony, na małym ogniu. Pulpeciki można upiec także w piekarniku (ok. 35 minut w naczyniu żaroodpornym).
Dip przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego 0%, do którego dodajemy 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego i szczyptę soli. Jeśli mamy świeży koperek lub miętę, warto drobno posiekać i dodać do dipu.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz