Frykadelki rybne

Idealna propozycja dla dzieci i tych, którzy nie przepadają za tradycyjnie smażoną rybą.

Składniki:

  • 600 g fileta z ryby (świeży lub mrożony)
  • jajko
  • marchewka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

 

Składniki dipu:

  • jogurt naturalny 0%
  • olej lniany cytrynowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Świeżą myjemy i również osuszamy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę kroimy drobniutko w kostkę, dodajemy do ryby. Marchew ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do ryby z cebulą. Wbijamy jajo, przyprawiamy solą, pieprzem (można skorzystać z dobrej jakości przyprawy do ryby). Formujemy niewielkie kuleczki – smażymy na oleju kokosowym ok. 8 minut z każdej strony, na małym ogniu. Pulpeciki można upiec także w piekarniku (ok. 35 minut w naczyniu żaroodpornym).

Dip przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego 0%, do którego dodajemy 4 łyżki oleju lnianego cytrynowego i szczyptę soli. Jeśli mamy świeży koperek lub miętę, warto drobno posiekać i dodać do dipu.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Potrawy rybne, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz