Serniczek kawowy na zimno

Opublikowano:
Serniczek kawowy

Składniki:

  • 1 kg chudego twarogu (zmielonego 3-krotnie lub do zmielenia samodzielnie)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • do dekoracji: dowolna czekolada (można pominąć)

 

Twaróg wrzucamy do misy miksera – dodajemy cukier. Delikatnie wlewamy mleko lekkim strumieniem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i podobnie jak mleko wlewamy małym strumieniem ciągle mieszając. Masę dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.  Kawę rozpuszczalną doprowadzamy do konsystencji proszku (chyba, że już taką mamy), dodajemy do 2/3 masy serowej. Na koniec dodajemy do obu mas proporcjonalną ilość ubitej bitej śmietany. Do naczynia przeznaczonego na sernik (najlepiej silikonowej formy lub szklanego/ceramicznego naczynia) wlewamy 1/2 ciemnej kawowej masy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie na schłodzoną i zastygłą część kawową, wlewamy jasną masę serową bez kawy i ponownie wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie powtarzamy czynność z pozostałą kawową masą. Schładzamy. Taki sernik można udekorować dodatkowo czekoladą. Podajemy na zimno!