Krucha tarta morelowo-pomarańczowa z kokosową chmurką

Składniki:

CIASTO:

    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g oleju kokosowego
    • 80 g ksylitolu
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany

MASA POMARAŃCZOWO-MORELOWA:

    • 2 pomarańcze
    • 6 moreli
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA KOKOSOWA

    • 8 białek
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 6 łyżek wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z ksylitolem, dodajemy olej kokosowy i rozcieramy w palcach. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę lub jogurt i zagniatamy – gotowe odkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut.

Pomarańcze i morele obrać, pokroić w drobną kostkę. Poddusić na patelni z ksylitolem i odrobiną wody – gdy masa będzie „pyrkać” dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody (jak do zagęszczenia kisielu) aby zagęścić masę.

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo ksylitol i wiórki.

Na podpieczony spód wyłożyć masę pomarańczowo-morelową. Wyrównać. Na górę dodać masę kokosową – piec jeszcze 30 minut do całkowitego zarumienienia górnej warstwy.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz