Krucha tarta morelowo-pomarańczowa z kokosową chmurką
Składniki:
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
MASA POMARAŃCZOWO-MORELOWA:
- 2 pomarańcze
- 6 moreli
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA KOKOSOWA
- 8 białek
- 3 łyżki ksylitolu
- 6 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z ksylitolem, dodajemy olej kokosowy i rozcieramy w palcach. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę lub jogurt i zagniatamy – gotowe odkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut.
Pomarańcze i morele obrać, pokroić w drobną kostkę. Poddusić na patelni z ksylitolem i odrobiną wody – gdy masa będzie „pyrkać” dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody (jak do zagęszczenia kisielu) aby zagęścić masę.
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo ksylitol i wiórki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę pomarańczowo-morelową. Wyrównać. Na górę dodać masę kokosową – piec jeszcze 30 minut do całkowitego zarumienienia górnej warstwy.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz