Co musisz wiedzieć o olejach tłoczonych na zimno
Jak wyglądają i smakują nasze oleje? Jak można je stosować? Do czego doskonale się nadadzą? Dowiedz się więcej o naszych olejach. Opowiadamy o tym jakie mają barwy, jakim zapachem się charakteryzują i w jakich warunkach trzeba je przechowywać.
Nazwa oleju | Kolor | Kolor* | Smak, aromat | Zastosowanie | UWAGI |
Olej arganowy | złoty, złotopomarańczowy | gorzkawy, lekko orzechowy, bardzo specyficzny | Do stosowania na zimno oraz do zastosowania kosmetycznego. Idealny do past, dipów. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej kokosowy | biały, śnieżnobiały, czasami perlisty | Piękny aromat kokosa, w smaku można wyczuć delikatną kokosową nutę. | Do stosowania na zimno i krótkiego smażenia oraz pieczenia. Doskonale nadaje się do wypieków, do deserów i koktajli. Można stosować go również kosmetycznie. | Olej pod wpływem temperatury otoczenia może zmieniać swoją konsystencję. Trzymać w lodówce lub temp. pokojowej. | |
Olej lniany | żółty, złoty | Intensywny, bardzo charakterystyczny smak. | Do stosowania tylko na zimno. Można stosować kosmetycznie, np. do olejowania włosów lub do pielegnacji skóry całego ciała. Doskonale nadaje się do surówek, sałatek, koktajli, jako omasta do parowanych warzyw. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. | |
Olej dyniowy | ciemnozielony, może wydawać się ciemnobrązowy (wręcz czekoladowy) | Aksamitna konsystencja, pyszny orzechowy aromat i posmak, głęboki smak. | Zalecamy stosowanie na zimno. Doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz wszelkiej maści deserów. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej słonecznikowy | intensywnie żółty | Delikatny smak, wyczuwalny smak nasion słonecznika. | Do stosowania wyłącznie na zimno. Idealny do sałatek i surówek oraz past warzywnych. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej rzepakowy | Intensywnie żółty | Intensywny smak, mocny aromat rzepaku. | Stosować wyłącznie na zimno. Idealnie pasuje do sałatek i surówek. Świetnie sprawdzi się także w pastach warzywnych i twarogowych. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej sezamowy | bladożółty, słomkowy | Delikatny smak sezamu, wyczuwalny również zapach. | Olej do stosowania na zimno. Ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. Doskonale nadaje się do masażu całego ciała. Kulinarnie można użyć go do sałatek, surówek, deserów i past na słodko. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej z wiesiołka | jasnożółty | Delikatny zapach, lekki gorzkawy smak. | Do stosowania na zimno. Ze względu na właściwości, raczej do stosowania zgodnie z zaleceniami fitoterapeuty. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Wskazane przechowywanie w lodówce. | |
Olej z ostropestu | blado-słomkowy, bardzo jasny | Bardzo łagodny w smaku i zapachu. Niektórzy smak przyrównują do orzechowego. | Do stosowania wyłącznie na zimno. IDealny so sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych i twarogowych oraz owsianek. Można stosować również kosmetycznie. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej konopny | zielony, trawiasty | Bardzo delikatny orzechowy posmak, przyjemny w zapachu. | Olej do zastosowania na zimno – idealny do sałatek, surówek, dipów, past, owsianek. Ceniony również ze względu na właściwości kosmetyczne. | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej z czarnuszki | ciemnopomarańczowy | Intensywny, ostry zapach, bardzo „ziołowy”. Mocny wyczuwalny | Zalecane stosowanie wyłącznie na zimno. W związku z mocnym smakiem i zapachem, zaleca się stosowanie niedużych ilości. Nadaje się do sałatek, surówek, past warzywnych. Doceniany także w kosmeyce – doskonały do pielęgnacji skóry i włosów | Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. | |
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii | ciemnożółty, wpadający w lekką zieleń | Aromatyczny, lekko ziołowy, wyczuwalna czarnuszka i bazylia. | Do stosowania na zimno. Do past śniadaniowych, surówek, sałatek. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. | |
Olej lniany cytrynowy | złoty | Mocny aromat naturalnej cytryny. Przyjemny w smaku. | Do zastosowania wyłącznie na zimno. Doskonały do past twarogowych, owsianek i surówek. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. | |
Olej lniany bazyliowy | złoty wpadający w jasną zieleń | Wyczuwalny aromat bazylii. | Do stosowania na zimno – idealny do surówek i sałatek wszelkiego rodzaju. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. | |
Olej lniany z kapsaicyną ostry | jasnopomarańczowy | lekko ostrawy zapach, mocny smak nie wyczuwalny w pierwszej chwili. | Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. | |
Olej lniany z kapsaicyną średnio ostry | intensywnie pomarańczowy | Zauważalnie ostry zapach i smak. | Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia. | Bezwzględnie przechowywać w lodówce. |
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz