Co musisz wiedzieć o olejach tłoczonych na zimno

Jak wyglądają i smakują nasze oleje? Jak można je stosować? Do czego doskonale się nadadzą? Dowiedz się więcej o naszych olejach. Opowiadamy o tym jakie mają barwy, jakim zapachem się charakteryzują i w jakich warunkach trzeba je przechowywać.

Nazwa olejuKolorKolor*Smak, aromatZastosowanieUWAGI
Olej arganowy złoty, złotopomarańczowy gorzkawy, lekko orzechowy, bardzo specyficznyDo stosowania na zimno oraz do zastosowania kosmetycznego. Idealny do past, dipów.Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej kokosowy biały, śnieżnobiały, czasami perlisty Piękny aromat kokosa, w smaku można wyczuć delikatną kokosową nutę.Do stosowania na zimno i krótkiego smażenia oraz pieczenia. Doskonale nadaje się do wypieków, do deserów i koktajli. Można stosować go również kosmetycznie.Olej pod wpływem temperatury otoczenia może zmieniać swoją konsystencję.  Trzymać w lodówce lub temp. pokojowej.
Olej lniany żółty, złoty  Intensywny, bardzo charakterystyczny smak.Do stosowania tylko na zimno. Można stosować kosmetycznie, np. do olejowania włosów lub do pielegnacji skóry całego ciała. Doskonale nadaje się do surówek, sałatek, koktajli, jako omasta do parowanych warzyw. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej dyniowy ciemnozielony, może wydawać się ciemnobrązowy (wręcz czekoladowy) Aksamitna konsystencja, pyszny orzechowy aromat i posmak, głęboki smak.Zalecamy stosowanie na zimno. Doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz wszelkiej maści deserów.Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej słonecznikowy intensywnie żółty Delikatny smak, wyczuwalny smak nasion słonecznika.Do stosowania wyłącznie na zimno. Idealny do sałatek i surówek oraz past warzywnych. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej rzepakowy Intensywnie żółtyIntensywny smak, mocny aromat rzepaku.Stosować wyłącznie na zimno. Idealnie pasuje do sałatek i surówek. Świetnie sprawdzi się także w pastach warzywnych i twarogowych. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej sezamowy bladożółty, słomkowy Delikatny smak sezamu, wyczuwalny również zapach.Olej do stosowania na zimno. Ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne.  Doskonale nadaje się do masażu całego ciała. Kulinarnie można użyć go do sałatek, surówek, deserów i past na słodko. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej z wiesiołka jasnożółty Delikatny zapach, lekki gorzkawy smak.Do stosowania na zimno. Ze względu na właściwości, raczej do stosowania zgodnie z zaleceniami fitoterapeuty.Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Wskazane przechowywanie w lodówce.
Olej z ostropestu blado-słomkowy, bardzo jasny Bardzo łagodny w smaku i zapachu. Niektórzy smak przyrównują do orzechowego.Do stosowania wyłącznie na zimno. IDealny so sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych i twarogowych oraz owsianek. Można stosować również kosmetycznie. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej konopny zielony, trawiasty Bardzo delikatny orzechowy posmak, przyjemny w zapachu.Olej do zastosowania na zimno – idealny do sałatek, surówek, dipów, past, owsianek. Ceniony również ze względu na właściwości kosmetyczne. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej z czarnuszkiciemnopomarańczowy Intensywny, ostry zapach, bardzo „ziołowy”. Mocny wyczuwalnyZalecane stosowanie wyłącznie na zimno. W związku z mocnym smakiem i zapachem,  zaleca się stosowanie niedużych ilości. Nadaje się do sałatek, surówek, past warzywnych. Doceniany także  w kosmeyce – doskonały do pielęgnacji skóry i włosów Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii ciemnożółty, wpadający w lekką zieleń Aromatyczny, lekko ziołowy, wyczuwalna czarnuszka i bazylia.Do stosowania na zimno. Do past śniadaniowych, surówek, sałatek.Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany cytrynowyzłotyMocny aromat naturalnej cytryny. Przyjemny w smaku.Do zastosowania wyłącznie na zimno. Doskonały do past twarogowych, owsianek i surówek.Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany bazyliowyzłoty wpadający w jasną zieleń Wyczuwalny aromat bazylii.Do stosowania na zimno – idealny do surówek i sałatek wszelkiego rodzaju. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany z kapsaicyną ostryjasnopomarańczowy lekko ostrawy zapach, mocny smak nie wyczuwalny w pierwszej chwili.Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany z kapsaicyną średnio ostryintensywnie pomarańczowy Zauważalnie ostry zapach i smak.Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz