Co musisz wiedzieć o olejach tłoczonych na zimno

Jak wyglądają i smakują nasze oleje? Jak można je stosować? Do czego doskonale się nadadzą? Dowiedz się więcej o naszych olejach. Opowiadamy o tym jakie mają barwy, jakim zapachem się charakteryzują i w jakich warunkach trzeba je przechowywać.

Nazwa oleju Kolor Kolor* Smak, aromat Zastosowanie UWAGI
Olej arganowy  złoty, złotopomarańczowy   gorzkawy, lekko orzechowy, bardzo specyficzny Do stosowania na zimno oraz do zastosowania kosmetycznego. Idealny do past, dipów. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej kokosowy  biały, śnieżnobiały, czasami perlisty   Piękny aromat kokosa, w smaku można wyczuć delikatną kokosową nutę. Do stosowania na zimno i krótkiego smażenia oraz pieczenia. Doskonale nadaje się do wypieków, do deserów i koktajli. Można stosować go również kosmetycznie. Olej pod wpływem temperatury otoczenia może zmieniać swoją konsystencję.  Trzymać w lodówce lub temp. pokojowej.
Olej lniany  żółty, złoty    Intensywny, bardzo charakterystyczny smak. Do stosowania tylko na zimno. Można stosować kosmetycznie, np. do olejowania włosów lub do pielegnacji skóry całego ciała. Doskonale nadaje się do surówek, sałatek, koktajli, jako omasta do parowanych warzyw.  Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej dyniowy  ciemnozielony, może wydawać się ciemnobrązowy (wręcz czekoladowy)   Aksamitna konsystencja, pyszny orzechowy aromat i posmak, głęboki smak. Zalecamy stosowanie na zimno. Doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz wszelkiej maści deserów. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej słonecznikowy  intensywnie żółty   Delikatny smak, wyczuwalny smak nasion słonecznika. Do stosowania wyłącznie na zimno. Idealny do sałatek i surówek oraz past warzywnych.  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej rzepakowy  Intensywnie żółty Intensywny smak, mocny aromat rzepaku. Stosować wyłącznie na zimno. Idealnie pasuje do sałatek i surówek. Świetnie sprawdzi się także w pastach warzywnych i twarogowych.  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej sezamowy  bladożółty, słomkowy   Delikatny smak sezamu, wyczuwalny również zapach. Olej do stosowania na zimno. Ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne.  Doskonale nadaje się do masażu całego ciała. Kulinarnie można użyć go do sałatek, surówek, deserów i past na słodko.  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej z wiesiołka  jasnożółty   Delikatny zapach, lekki gorzkawy smak. Do stosowania na zimno. Ze względu na właściwości, raczej do stosowania zgodnie z zaleceniami fitoterapeuty. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Wskazane przechowywanie w lodówce.
Olej z ostropestu  blado-słomkowy, bardzo jasny   Bardzo łagodny w smaku i zapachu. Niektórzy smak przyrównują do orzechowego. Do stosowania wyłącznie na zimno. IDealny so sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych i twarogowych oraz owsianek. Można stosować również kosmetycznie.  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej konopny  zielony, trawiasty   Bardzo delikatny orzechowy posmak, przyjemny w zapachu. Olej do zastosowania na zimno – idealny do sałatek, surówek, dipów, past, owsianek. Ceniony również ze względu na właściwości kosmetyczne.  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej z czarnuszki ciemnopomarańczowy   Intensywny, ostry zapach, bardzo “ziołowy”. Mocny wyczuwalny Zalecane stosowanie wyłącznie na zimno. W związku z mocnym smakiem i zapachem,  zaleca się stosowanie niedużych ilości. Nadaje się do sałatek, surówek, past warzywnych. Doceniany także  w kosmeyce – doskonały do pielęgnacji skóry i włosów  Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii  ciemnożółty, wpadający w lekką zieleń   Aromatyczny, lekko ziołowy, wyczuwalna czarnuszka i bazylia. Do stosowania na zimno. Do past śniadaniowych, surówek, sałatek. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany cytrynowy złoty Mocny aromat naturalnej cytryny. Przyjemny w smaku. Do zastosowania wyłącznie na zimno. Doskonały do past twarogowych, owsianek i surówek. Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany bazyliowy złoty wpadający w jasną zieleń   Wyczuwalny aromat bazylii. Do stosowania na zimno – idealny do surówek i sałatek wszelkiego rodzaju.  Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany z kapsaicyną ostry jasnopomarańczowy   lekko ostrawy zapach, mocny smak nie wyczuwalny w pierwszej chwili. Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia.  Bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Olej lniany z kapsaicyną średnio ostry intensywnie pomarańczowy   Zauważalnie ostry zapach i smak. Do stosowania wyłącznie na zimno. Ze względu na ostrość kapsaicyny, warto łączyć go z nabiałem. Idealny dla zwolenników ostrego jedzenia.  Bezwzględnie przechowywać w lodówce.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz