Ciasto pełnoziarniste ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • łyżeczka sody
  • odrobina cynamonu i kardamonu
  • 0,5 kg śliwek
  • opcjonalnie: ksylitol

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Możemy pokroić na jeszcze mniejsze fragmenty – wedle uznania. W misce łączymy ze sobą suche składniki, w osobnym naczyniu mokre. Następnie mokre składniki wlewamy powoli do suchych miksując ciasto na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia składników.

Gotową masę odstawiamy na 15 minut, następnie wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) – układamy śliwki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz