Czekoladowo-cynamonowe ciasto owsiane

Składniki:

  • 24 łyżki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
  • 4 spore łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jaja
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Płatki owsiane  na wierzch

Kakao należy rozpuścić w podgrzanym mleku. Następnie tym płynem zalewamy płatki owsiane, wiórki i pozwalamy im napęcznieć (2-3 godzinki). Następnie do tak przygotowanej „owsianki” dodajemy jaja, olej kokosowy, i pozostałe składniki – blendujemy na gładką masę.

Całość wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia – górę dekoracyjnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz