Czekoladowo-cynamonowe ciasto owsiane
Składniki:
- 24 łyżki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
- 4 spore łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jaja
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 8 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Płatki owsiane na wierzch
Kakao należy rozpuścić w podgrzanym mleku. Następnie tym płynem zalewamy płatki owsiane, wiórki i pozwalamy im napęcznieć (2-3 godzinki). Następnie do tak przygotowanej „owsianki” dodajemy jaja, olej kokosowy, i pozostałe składniki – blendujemy na gładką masę.
Całość wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia – górę dekoracyjnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz