Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to idealne ciasto do niedzielnej kawy, ale też na oficjalne uroczystości. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego – niemal każdy chętnie ją zjada. To doskonała opcja na wyjście awaryjne, gdy goście zaskoczą Cię odwiedzinami!

Składniki na babkę marmurkową

  • 2 szklanki mąki (do pieczenia, najlepiej tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru lub 1/3 szklanki ksylitolu
  • 4 jaja
  • pół szklanki mleka
  • 150 g czekolady (najlepiej gorzkiej)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, z kakao i solą. W misie miksera utrzyj olej kokosowy z cukrem (ksylitolem) na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka. Na sam koniec ucierania, zmniejsz do minimum obroty miksera – wlewaj wolnymi strumieniami mleko, następnie dodaj mąkę z proszkiem, kakao i solą. Czekoladę wcześniej rozpuść w kąpieli wodnej – ostudź i powoli wmieszaj do masy.

Masę wylej na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 70-80 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Podawaj w towarzystwie pysznej herbaty, kawy lub kakao!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz