Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to idealne ciasto do niedzielnej kawy, ale też na oficjalne uroczystości. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego – niemal każdy chętnie ją zjada. To doskonała opcja na wyjście awaryjne, gdy goście zaskoczą Cię odwiedzinami!
Składniki na babkę marmurkową
- 2 szklanki mąki (do pieczenia, najlepiej tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka kakao
- 1/3 łyżeczki soli
- 150 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru lub 1/3 szklanki ksylitolu
- 4 jaja
- pół szklanki mleka
- 150 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, z kakao i solą. W misie miksera utrzyj olej kokosowy z cukrem (ksylitolem) na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka. Na sam koniec ucierania, zmniejsz do minimum obroty miksera – wlewaj wolnymi strumieniami mleko, następnie dodaj mąkę z proszkiem, kakao i solą. Czekoladę wcześniej rozpuść w kąpieli wodnej – ostudź i powoli wmieszaj do masy.
Masę wylej na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 70-80 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Podawaj w towarzystwie pysznej herbaty, kawy lub kakao!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz