Babka dyniowa z kremem twarogowym

Składniki:

  • 120 g oleju kokosowego
  • 200 g ksylitolu
  • 4 jaja
  • 100 mielonych pestek dyni
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
  • 180 g chudego twarogu
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sok z 1 limonki
  • herbata matcha do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć w misie miksera, począwszy od utarcia jaj z ksylitolem, następnie dodać oleje, pestki dyni, mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewać do natłuszczonej formy – piec godzinę w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Twaróg połączyć z olejem lnianym i sokiem z limonki na gładką masę. Dekorować babkę kremem twarogowym tuż przed podaniem – w trosce o trwałość, babkę przechowywać w lodówce.

Całość można dla efektu oprószyć herbatą matcha lub innym naturalnym zielonym barwnikiem – chlorellą, proszkiem ze szpinaku etc.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz