Babka dyniowa z kremem twarogowym
Składniki:
- 120 g oleju kokosowego
- 200 g ksylitolu
- 4 jaja
- 100 mielonych pestek dyni
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju z pestek dyni
- 180 g chudego twarogu
- 3 łyżki oleju lnianego
- sok z 1 limonki
- herbata matcha do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w misie miksera, począwszy od utarcia jaj z ksylitolem, następnie dodać oleje, pestki dyni, mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewać do natłuszczonej formy – piec godzinę w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Twaróg połączyć z olejem lnianym i sokiem z limonki na gładką masę. Dekorować babkę kremem twarogowym tuż przed podaniem – w trosce o trwałość, babkę przechowywać w lodówce.
Całość można dla efektu oprószyć herbatą matcha lub innym naturalnym zielonym barwnikiem – chlorellą, proszkiem ze szpinaku etc.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz