Beza kakaowa z kremem kawowym i owocami

Opublikowano:
Beza czekoladowa z kremem orzechowym

BEZA (2 blaty)

    • 10 białek z dużych jaj
    • 400 g ksylitolu
    • 4 łyżki kakao

KREM:

    • 500 g serka mascarpone
    • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 1/5 szklanki wody
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 4 łyżki ksylitolu

DEKORACJA:

    • świeże owoce

Przygotowanie:

Białka dokładnie ubij z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy. Do ubitej piany, bardzo delikatnie wmieszaj kakao. Gotową bezę wykładaj na papier do pieczenia – masę podziel na 2 równe części. Piecz ok. 140-150 minut w temperaturze 160 stopni – wkładaj bezę do pieca dopiero gdy ten będzie zupełnie rozgrzany.

Serek mascarpone połącz ze schłodzoną śmietanką, rozpuszczoną kawą, ksylitolem. Krem odstaw do lodówki.

Schłodzoną bezę przekładaj kremem, dekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.