Beza kakaowa z kremem kawowym i owocami
BEZA (2 blaty)
- 10 białek z dużych jaj
- 400 g ksylitolu
- 4 łyżki kakao
KREM:
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/5 szklanki wody
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki ksylitolu
DEKORACJA:
- świeże owoce
Przygotowanie:
Białka dokładnie ubij z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy. Do ubitej piany, bardzo delikatnie wmieszaj kakao. Gotową bezę wykładaj na papier do pieczenia – masę podziel na 2 równe części. Piecz ok. 140-150 minut w temperaturze 160 stopni – wkładaj bezę do pieca dopiero gdy ten będzie zupełnie rozgrzany.
Serek mascarpone połącz ze schłodzoną śmietanką, rozpuszczoną kawą, ksylitolem. Krem odstaw do lodówki.
Schłodzoną bezę przekładaj kremem, dekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz