Tarta morelowa
Składniki:
CIASTO:
- 125 g oleju kokosowego
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki z tapioki
- 1 duże jajo
- 50 g ksylitolu
MASA:
- 700 g moreli bez pestek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 250 g sera ricotta
- 100 g ksylitolu
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie i dokładnie połączyć, wymieszać, wyrobić ładne elastyczne ciasto – włożyć na 25-35 minut do lodówki.
W międzyczasie umyć, obrać, wypestkować morele. Pokroić na drobniejsze cząski, podsmażyć z cukrem na łyżeczce oleju kokosowego z sokiem z limonki. Odstawić do ostygnięcia – po ostygnięciu dodać do moreli mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Ciasto wyjęte z lodówki podzielić na 2 części (proporcja 2/3 i 1/3). Z większej porcji rozwałkować placek wielkości formy do pieczenia, wyłożyć formę i podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ser ricotta wymieszać z jajem i odrobiną ksylitolu.
Wyjąć podpieczony spód. Na spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Następnie, delikatnie masę morelową. Po wyrównaniu, na górę moreli ułożyć pasy z resztek ciasta tworząc estetyczny kraciasty wzór. Piec jeszcze około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz