Tarta morelowa

Składniki:

CIASTO:

    • 125 g oleju kokosowego
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki owsianej
    • 50 g mąki z tapioki
    • 1 duże jajo
    • 50 g ksylitolu

MASA:

    • 700 g moreli bez pestek
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 jajo
    • 250 g sera ricotta
    • 100 g ksylitolu
    • sok z 1/2 limonki
    • łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie i dokładnie połączyć, wymieszać, wyrobić ładne elastyczne ciasto – włożyć na 25-35 minut do lodówki.

W międzyczasie umyć, obrać, wypestkować morele. Pokroić na drobniejsze cząski, podsmażyć z cukrem na łyżeczce oleju kokosowego z sokiem z limonki. Odstawić do ostygnięcia – po ostygnięciu dodać do moreli mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Ciasto wyjęte z lodówki podzielić na 2 części (proporcja 2/3 i 1/3). Z większej porcji rozwałkować placek wielkości formy do pieczenia, wyłożyć formę i podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ser ricotta wymieszać z jajem i odrobiną ksylitolu.

Wyjąć podpieczony spód. Na spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Następnie, delikatnie masę morelową. Po wyrównaniu, na górę moreli ułożyć pasy z resztek ciasta tworząc estetyczny kraciasty wzór. Piec jeszcze około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz