Orzeźwiający tort naleśnikowy

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 200 g mąki ryżowej
  • 500 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

ZIELONA MASA:

  • 500 g chudego twarogu
  • jogurt grecki
  • duży pęczek świeżej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki żelatyny

MUS:

  • szklanka soku z pomarańczy
  • sok z 2 limonek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto naleśnikowe usmażyć cienkie naleśniki.Odstawić do ostygnięcia.

Ser połączyć w malakserze (lub blenderze) z jogurtem greckim, olejem kokosowym, miętą, sokiem z limonki i rozpuszczoną żelatyną. Blendować dopóki mięta nie będzie wystarczająco rozdrobniona.

Sok z pomarańczy zagotować, wsypać 1 opakowanie galaretki cytrynowej i odstawić do ostygnięcia.

Naleśniki przekładać masą twarogowo-miętową. Górna warstwa masy twarogowej powinna być nieco grubsza. Tak przygotowane „ciasto” włożyć do lodówki. Gdy masa się zetnie, wylać zimną galaretkę z soku pomarańczowego, najlepiej łyżka po łyżce i ponownie wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce, wyjmować tuż przed serwowaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz