Orzeźwiający tort naleśnikowy
Składniki:
NALEŚNIKI
- 200 g mąki ryżowej
- 500 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- szczypta soli
- 4 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
ZIELONA MASA:
- 500 g chudego twarogu
- jogurt grecki
- duży pęczek świeżej mięty
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki żelatyny
MUS:
- szklanka soku z pomarańczy
- sok z 2 limonek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto naleśnikowe usmażyć cienkie naleśniki.Odstawić do ostygnięcia.
Ser połączyć w malakserze (lub blenderze) z jogurtem greckim, olejem kokosowym, miętą, sokiem z limonki i rozpuszczoną żelatyną. Blendować dopóki mięta nie będzie wystarczająco rozdrobniona.
Sok z pomarańczy zagotować, wsypać 1 opakowanie galaretki cytrynowej i odstawić do ostygnięcia.
Naleśniki przekładać masą twarogowo-miętową. Górna warstwa masy twarogowej powinna być nieco grubsza. Tak przygotowane „ciasto” włożyć do lodówki. Gdy masa się zetnie, wylać zimną galaretkę z soku pomarańczowego, najlepiej łyżka po łyżce i ponownie wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce, wyjmować tuż przed serwowaniem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz