Sernik kawowy z masą kajmakową

Składniki:

PÓŁKRUCHY SPÓD

    • 500 g mąki pszennej
    • 3 jaja
    • 120 g oleju kokosowego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka ksylitolu
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

MUS KAWOWY

    • 240 g sera mascarpone
    • 150 ml śmietany 30%
    • 3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
    • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki wody do rozpuszczenia kawy
    • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
    • 3 łyżki zimnej wody

DODATKOWO:

    • opakowanie słonych krakersów (300 g)
    • puszka masy kajmakowej (200-300 ml)

Przygotowanie:

Składniki ciasta łączymy, następnie wykładamy nim formę do ciasta i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczony spód odstawiamy do ostygnięcia. Na przestudzony spód wylewamy małą puszkę gotowej masy kajmakowej. i dokładnie równamy. Następnie wysypujemy pokruszone krakersy.

Na samą górę trafi mus kawowy. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, a następnie podgrzewamy na kuchence do rozpuszczenia i odstawiamy. Miksujemy mascarpone z przestudzoną kawą i ksylitolem. Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodając do niej posłodzone mascarpone. Ubijając mus wlewamy zimną kawę. Na koniec, stale ubijając dodajemy łyżeczką kropelka po kropelce żelatynę.Gotowy krem wylewamy na wcześniej przygotowane warstwy ciasta.

Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy chwilę przed podaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz