Naleśnikowiec korzenny

Składniki:

NALEŚNIKI

    • 200 g mąki ryżowej
    • 500 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
    • szczypta soli
    • 4 jaja
    • 2 łyżki ksylitolu
    • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego lub bardzo miękkiego)

KREM:

    • 500 g chudego twarogu
    • 4 łyżki ksylitolu
    • 100 g jogurtu greckiego

POSYPKA KORZENNA

    • 1 opakowanie ciastek korzennych lub herbatniki i przyprawa do piernika

 

Przygotowanie:

Ze składników na naleśniki przygotować ciasto – smażyć cienkie placki na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstawić do ostudzenia. Ser połączyć z ksylitolem i jogurtem greckim. Ciastka korzenne pokruszyć na drobny proszek przypominający mokry piasek – można do tego użyć malaksera lub blendera. Jeśli nie dysponujemy ciastkami korzennymi, można pokruszyć herbatniki i dokładnie wymieszać je z przyprawą do piernika.

Naleśniki smarujemy cienko masą twarogową, każdą warstwę delikatnie posypujemy korzenną posypką. Układamy dowolną ilość warstw. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz