Naleśnikowiec korzenny
Składniki:
NALEŚNIKI
- 200 g mąki ryżowej
- 500 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- szczypta soli
- 4 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego lub bardzo miękkiego)
KREM:
- 500 g chudego twarogu
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 g jogurtu greckiego
POSYPKA KORZENNA
- 1 opakowanie ciastek korzennych lub herbatniki i przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Ze składników na naleśniki przygotować ciasto – smażyć cienkie placki na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstawić do ostudzenia. Ser połączyć z ksylitolem i jogurtem greckim. Ciastka korzenne pokruszyć na drobny proszek przypominający mokry piasek – można do tego użyć malaksera lub blendera. Jeśli nie dysponujemy ciastkami korzennymi, można pokruszyć herbatniki i dokładnie wymieszać je z przyprawą do piernika.
Naleśniki smarujemy cienko masą twarogową, każdą warstwę delikatnie posypujemy korzenną posypką. Układamy dowolną ilość warstw. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz