Domowe masło orzechowe z nutką kokosa

Składniki:

    • 350 g orzechów ziemnych (niesolonych)
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Orzeszki należy uprażyć wcześniej na patelni lub w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzeszki powinny być nieco przyrumienione, ale nie przypalone. Uprażone przesypujemy do kielicha blendera, dodajemy wiórki, miód, olej kokosowy i sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę przez 30-60 sekund. Im dłużej będziemy blendować, tym bardziej aksamitna konsystencja. Jeśli lubicie „farfocle”, można blendować krócej, wówczas będzie coś i do pochrupania.

Masło orzechowo-kokosowe to świetna propozycja śniadaniowa, lunchowa i deserowa.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz