Domowe masło orzechowe z nutką kokosa
Składniki:
- 350 g orzechów ziemnych (niesolonych)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzeszki należy uprażyć wcześniej na patelni lub w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzeszki powinny być nieco przyrumienione, ale nie przypalone. Uprażone przesypujemy do kielicha blendera, dodajemy wiórki, miód, olej kokosowy i sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę przez 30-60 sekund. Im dłużej będziemy blendować, tym bardziej aksamitna konsystencja. Jeśli lubicie „farfocle”, można blendować krócej, wówczas będzie coś i do pochrupania.
Masło orzechowo-kokosowe to świetna propozycja śniadaniowa, lunchowa i deserowa.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz