Twarogowe bounty z nutą cytrusa

Składniki:

  • 1 kostka/klinek chudego twarogu (250 g)
  • 2 łyżki oleju lnianego cytrynowego
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy (pomarańczę należy sparzyć, a wcześniej umyć)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Twaróg połączyć z olejem lnianym cytrynowym, skórką z pomarańczy, 1/2 łyżki upłynnionego miodu i wiórkami kokosowymi. Z masy uformować kule (praliny) i wstawić do lodówki. W garnuszku na małym gazie rozpuścić olej kokosowy z miodem, dodać kakao i zdjąć z gazu jednocześnie szybko mieszając, by polewa zyskała dobrą konsystencję. Schłodzone praliny polać obficie polewą czekoladową i ponownie odstawić do schłodzenia. Podawać z lodówki, niedługo przed spożyciem, aby czekolada nie rozpuściła się.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz