Leśny mech z masą twarogową
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g szpinaku baby lub szpinaku mrożonego
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 szklanki z czubkiem mąki pszennej
- 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 g chudego twarogu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- skórka z otartej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek ksylitolu
- owoce
Przygotowanie:
Ubić jaja z ksylitolem na biały puch. W trakcie ubijania wlewać powolutku upłynniony olej kokosowy stale miksując. Następnie dodać papkę szpinakową (surowy szpinak zblendowany lub mrożony rozdrobniony odmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody). Miksować do połączenia. ciasta ze szpinakiem – na sam koniec do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszać łyżką drewnianą lub specjalną silikonową szpatułką. Piec około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia, po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy według preferencji na 2 lub 3 blaty.
Ser łączymy z ksylitolem, skórką z otartej cytryny, olejem kokosowym i sokiem z cytryny.
Placki ciasta przekładamy kremem twarogowym. Pomiędzy blatami umieszczamy również świeże leśne owoce: maliny, truskawki, porzeczki, jagody etc. Całość dekorujemy u góry świeżymi owocami. Najwyższą partię posypujemy obficie okruszkami zielonego ciasta.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz