Leśny mech z masą twarogową

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g szpinaku baby lub szpinaku mrożonego
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki z czubkiem mąki pszennej
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 g chudego twarogu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • skórka z otartej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek ksylitolu
  • owoce

Przygotowanie:

Ubić jaja z ksylitolem na biały puch. W trakcie ubijania wlewać powolutku upłynniony olej kokosowy stale miksując. Następnie dodać papkę szpinakową (surowy szpinak zblendowany lub mrożony rozdrobniony odmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody). Miksować do połączenia. ciasta ze szpinakiem – na sam koniec do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszać łyżką drewnianą lub specjalną silikonową szpatułką. Piec około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia, po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy według preferencji na 2 lub 3 blaty.

Ser łączymy z ksylitolem, skórką z otartej cytryny, olejem kokosowym i sokiem z cytryny.

Placki ciasta przekładamy kremem twarogowym. Pomiędzy blatami umieszczamy również świeże leśne owoce: maliny, truskawki, porzeczki, jagody etc. Całość dekorujemy u góry świeżymi owocami. Najwyższą partię posypujemy obficie okruszkami zielonego ciasta.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz