Opublikowano:

Oleje arganowe

Oleje pozyskiwane z orzechów arganowca są obecne w kuchni i pielęgnacji od setek lat. Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Ze względu na swoje właściwości zwany jest „płynnym złotem Maroka”.Olej arganowy czy olejek arganowy?

Różnica w nazewnictwie wynika najprawdopodobniej z techniki pozyskiwania oleju. Tłoczenie na zimno dotyczy oleju, który stosujemy w kuchni, ale i w pielęgnacji. Olejek to raczej nazwa produktu typowo kosmetycznego, o innej konsystencji i najczęściej… bez zapachu.

Bo zapach arganowy…

… bywa zaskakujący. Zwykle kłóci się z naszym przyzwyczajeniem do aromatu kosmetyku ze sklepowej półki, który tak ładnie pachnie… Skąd ta różnica? Orzechy arganowca tłoczone na zimno wydają aromat gorzkawy i cierpki. To, co pachnie w gotowym produkcie, to zwykle dodane substancje zapachowe. Jeżeli olej arganowy nie pachnie, a raczej nie wytwarza zapachu – jest to rafinat.

Arganowy sprzymierzeniec

Olej arganowy to idealny produkt m.in. dla skóry narażonej na silne napięcie. Szczególnie kobiety w ciąży powinny go sobie aplikować na rosnący brzuszek. Jednak – jak ze wszystkim w tym stanie – z zachowaniem umiaru.

Kosmetycznie olej arganowy można stosować:

  • do twarzy
  • pod oczy (złagodzi już powstałe zmarszczki i opóźni powstawanie nowych)
  • do ciała (najlepiej bezpośrednio po kąpieli)
  • jako składnik tradycyjnego balsamu do ciała (składniki najlepiej zmieszać tuż przed użyciem)
  • jako składnik kremu do twarzy (przygotować jak wyżej)
  • do pielęgnacji włosów.

Zamów olej arganowy BIO już teraz