Ostropest plamisty – dobroczynne nasiona
Moc natury, zawarta w tych niepozornych ziarenkach jest ogromna. Przede wszystkim dzięki cennej sylimarinie. Należy ona do związków zaliczanych do flawonoidów, wspierających pracę wątroby. Ma właściwości przeciwutleniające, a także łagodzi skutki chorób skóry.
Ostropest plamisty – jak stosować?
Mielenie nasion ostropestu to najlepsza metoda na jego przyjmowanie. Uwalniamy bowiem wtedy ich całą moc nasion, skrytą pod twarda łupinką. Oczywiście najlepsze jest mielenie ich na bieżąco, ale nie każdy ma na to czas 🙂 Dobrym rozwiązaniem jest więc zaopatrzenie się w gotowy ostropest mielony. Przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniąc przed utratą cennych właściwości.
Ostropest plamisty – jak spożywać?
Korzystny efekt odniesiemy, spożywając ok. 1-2 łyżeczek dziennie. Na szczęście nasiona ostropestu mają neutralny smak, dzięki czemu nadają się do wielu potraw. Nie zmienią smaku ani słonego, ani słodkiego.
Ostropest plamisty do picia
Porcję ostropestu zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody. Wystudzony płyn można wypić, a warstwę zmielonych nasion po prostu… zjeść.
Ostropest plamisty w potrawach
Można go dodać do sałatek, surówek, muesli i jogurtów. Idealnie sprawdzi się na kanapce, a nawet do posypania przygotowywanego mięsa (ułatwi jego strawienie).
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz