Pizza na kalafiorowym spodzie

Opublikowano:
Pizza na kalafiorowym spodzie

Pizza – potrawa, po którą chętnie sięgają przedstawiciele każdego pokolenia! Pyszna, pachnąca, z ulubionymi dodatkami. Ale co jeśli mamy ochotę na pizzę, ale jesteśmy na bakier z glutenem, a bezglutenowe mąki niekoniecznie nam smakują? Jest alternatywa! Pizza na spodzie z kalafiora! Owszem, wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje obłędnie! Sprawdź nasz przepis i spróbuj przygotować ją  w domu!

 

Składniki na spód pizzy kalafiorowej:

  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej (można pominąć, będzie się dłużej piekła)
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju kokosowego
  • opcjonalnie: suszone zioła

 

Składniki na pesto (sos na pizzę):

  • garść liści rukoli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • garść orzechów (piniowe, fistaszki, migdały, włoskie)
  • świeża natka pietruszki (pęczek)

Przygotowanie:

Kalafior zetrzyj w całości na tarce – na drobnych oczkach. Powinien przypominać surowy kuskus. Jeśli masz sprzęt typu malakser -możesz rozdrobnić kalafior w malakserze.  Starty kalafior posól i odstaw na pół godziny – kalafior puści wodę. Wodę odcedź i odsącz (gazą lub sitkiem) resztę wody – powinien pozostać ci sam sypki kalafior.

Połącz kalafior z rozkłóconym jajkiem, dodaj przyprawy i mąkę oraz olej (najlepiej by był płynny). Wyrobioną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj płaski placek, na wysokość ok 0,7-1 cm. Masa będzie sypka, ale nie przejmuj się tym – wszystko się upiecze. Przygotowany spód do pizzy piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

Podpieczony spód wyjmij, posmaruj przygotowanym pesto (wszystkie składniki pesto zblenduj na sos blenderem), a następnie poukładaj ulubione dodatki. Śmiało możesz na wierzch dodać dowolny ser, który rozpuści się w piecu – żółty, mozarellę, fetę. Nasza pizza była mocno warzywna – znalazły się na niej cukinia, pomidory,kwiaty cukinii i kilka cząstek mozzarelli, a po upieczeniu również świeża rukola.

UWAGA! Możesz przygotować większą porcję pesto (pomnóż proporcje) i wykorzystać je jako sos do pizzy.