Orzechowa pasta Saciwi (Satsivi)
Składniki:
- 1,5 szklanki obranych orzechów włoskich
- 2-3 cebule
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki
- 3 żółtka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki stołowe octu winnego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta cynamonu
- szczypta sproszkowanych goździków
- szczypta szafranu
- szczypta sproszkowanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej lniany z kapsaicyną (b. ostry) – do podania
Przygotowanie gruzińskiego sosu saciwi:
Przygotowanie należy rozpocząć od wcześniejszego ugotowania bulionu warzywnego. Bulion może być również ugotowany na mięsie – kurczaku lub na rybie. Można wykorzystać bulion mrożony (najlepiej samodzielnie zrobiony).
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy – dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę i bulion. Zagotowujemy. Orzechy rozdrabniamy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem do mięsa. Do wywaru z mąką dodajemy przyprawy i orzechy – całość zagotowujemy i dokładnie blendujemy na gładką masę przypominającą hummus. Przyprawiamy solą, pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno z olejem lnianym z kapsaicyną, który nada paście wyrazu.
Pasta saciwi oryginalnie podawana jest do wielu gruzińskich potraw – można jednak znaleźć dla niej wiele ciekawych zastosowań. Urozmaici każdą potrawę, do której zechcemy ją dodać. Jeśli jeszcze nie znasz smaku saciwi, przygotuj ją w domu i przekonaj się jakie to pyszne!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz