Orzechowa pasta Saciwi (Satsivi)

Składniki:

  • 1,5 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta sproszkowanych goździków
  • szczypta szafranu
  • szczypta sproszkowanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lniany z kapsaicyną (b. ostry) – do podania

Przygotowanie gruzińskiego sosu saciwi:

Przygotowanie należy rozpocząć od wcześniejszego ugotowania bulionu warzywnego. Bulion może być również ugotowany na mięsie – kurczaku lub na rybie. Można wykorzystać bulion mrożony (najlepiej samodzielnie zrobiony).

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy – dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę i bulion. Zagotowujemy. Orzechy rozdrabniamy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem do mięsa. Do wywaru z mąką dodajemy przyprawy i orzechy – całość zagotowujemy i dokładnie blendujemy na gładką masę przypominającą hummus. Przyprawiamy solą, pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno z olejem lnianym z kapsaicyną, który nada paście wyrazu.

Pasta saciwi oryginalnie podawana jest do wielu gruzińskich potraw – można jednak znaleźć dla niej wiele ciekawych zastosowań. Urozmaici każdą potrawę, do której zechcemy ją dodać. Jeśli jeszcze nie znasz smaku saciwi, przygotuj ją w domu i przekonaj się jakie to pyszne!

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz