Hummus dyniowy
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! To czas kiedy dynie (choć można ją dostać przez cały rok) dodajemy do wszystkiego – no prawie do wszystkiego. Okazuje się, że dynię można dodać także do … hummusu! Połączenie cieciorki z dynią jest absolutnie wyborne. Dodając do tego olej lniany z kapsaicyną i chrupiące pestki dyni, osiągamy pastę idealną!
Składniki na hummus dyniowy:
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1/4 szklanki naturalnego tahini (pasta z sezamu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- garść pestek dyni
- 4 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
- papryka słodka w proszku
- szczypta soli do smaku
Wszystkie składniki poza pestkami dyni i papryką łączymy w blenderze na pastę. W zależności od tego jakiej konsystencji hummus lubimy, mielimy chwilę dłużej lub krócej. Następnie dodajemy paprykę słodką – na końcu podprażone pestki dyni.
SMACZNEGO!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz