Hummus dyniowy

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! To czas kiedy dynie (choć można ją dostać przez cały rok) dodajemy do wszystkiego  – no prawie do wszystkiego. Okazuje się, że dynię można dodać także do … hummusu! Połączenie cieciorki z dynią jest absolutnie wyborne. Dodając do tego olej lniany z kapsaicyną i chrupiące pestki dyni, osiągamy pastę idealną!

Składniki na hummus dyniowy:

  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1/4 szklanki naturalnego tahini (pasta z sezamu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • garść pestek dyni
  • 4 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
  • papryka słodka w proszku
  • szczypta soli do smaku

Wszystkie składniki poza pestkami dyni i papryką łączymy w blenderze na pastę. W zależności od tego jakiej konsystencji hummus lubimy, mielimy chwilę dłużej lub krócej. Następnie dodajemy paprykę słodką – na końcu podprażone pestki dyni.

SMACZNEGO!

 

 

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym, Sosy,dipy i pesto
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz