Zielona papryka z kuskusem i olejem z czarnuszki

Zielone warzywa są bardzo pożądane w naszej diecie. Powinniśmy zjadać ich jak najwięcej i jak najczęściej. Jedną z bardzo ciekawych form zielonego warzywa na ciepło, którą możemy spożyć zarówno na obiad jak i lunch, jest pieczona papryka z kuskusem, mielonym pieprzem oraz olejem z czarnuszki egipskiej.

 

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 papryki zielone
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz (ilość uzależniona od osobistych preferencji konsumenta)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka do podsmażenia)
  • cebula
  • olej z czarnuszki (do podania)

 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zaparzony kuskus, sól, dużo pieprzu. Faszerujemy zielone papryki, które pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (będą jeszcze chrupkie, ale ciepłe i wyrazistsze w smaku). Podajemy z olejem z czarnuszki egipskiej, który nada potrawie wyrazu i mocnego charakteru!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Dania mięsne, Pieczone warzywa, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem z czarnuszki
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz