Zielona papryka z kuskusem i olejem z czarnuszki
Zielone warzywa są bardzo pożądane w naszej diecie. Powinniśmy zjadać ich jak najwięcej i jak najczęściej. Jedną z bardzo ciekawych form zielonego warzywa na ciepło, którą możemy spożyć zarówno na obiad jak i lunch, jest pieczona papryka z kuskusem, mielonym pieprzem oraz olejem z czarnuszki egipskiej.
Składniki na porcję dla 2 osób:
- 2 papryki zielone
- 1 szklanka suchego kuskusu
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz (ilość uzależniona od osobistych preferencji konsumenta)
- oliwa z oliwek (1 łyżka do podsmażenia)
- cebula
- olej z czarnuszki (do podania)
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zaparzony kuskus, sól, dużo pieprzu. Faszerujemy zielone papryki, które pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (będą jeszcze chrupkie, ale ciepłe i wyrazistsze w smaku). Podajemy z olejem z czarnuszki egipskiej, który nada potrawie wyrazu i mocnego charakteru!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz