Gazpacho z olejem lnianym z kapsaicyną
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryka (najlepiej czerwona)
- 1 cebula (średnia)
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
- 5 kromek chleba
- kilka liści świeżej bazylii
- 0,5 l wody
- 1 łyżeczka soli
- pieczywo do podania
- olej lniany z kapsaicyną do podania
Przygotowanie:
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z chlebem i olejem lnianym z kapsaicyną. Pomidory sparzyć ze skóry, wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną w kostkę umytą paprykę i ogórka oraz cebulę. Dolać wody. Dokładnie zblendować na gładką masę. Pokrój bazylię i dodaj do zupy. Tak przygotowane gazpacho należy schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Podajemy z pieczywem i olejem lnianym z kapsaicyną. Całość można udekorować świeżym ogórkiem, który przełamie ostry smak tego chłodnika.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz