Gazpacho z olejem lnianym z kapsaicyną

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 1 cebula (średnia)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lnianego z kapsaicyną
  • 5 kromek chleba
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pieczywo do podania
  • olej lniany z kapsaicyną do podania

Przygotowanie:

Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z chlebem i olejem lnianym z kapsaicyną. Pomidory sparzyć ze skóry, wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną w kostkę  umytą paprykę i ogórka oraz cebulę. Dolać wody. Dokładnie zblendować na gładką masę. Pokrój bazylię i dodaj do zupy. Tak przygotowane gazpacho należy schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Podajemy z pieczywem i olejem lnianym z kapsaicyną. Całość można udekorować świeżym ogórkiem, który przełamie ostry smak tego chłodnika.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz