Ravioli ze szpinakiem i parmezanem
Składniki:
ciasto
- 300 g mąki
- 3 jaja
- łyżka oleju kokosowego
- gorąca woda
farsz:
- 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku (200 g już po odmrożeniu)
- 1 jajko
- 100 g parmezanu
- sól,pieprz, czosnek
- olej kokosowy do podsmażenia
Zaczynamy od przygotowania farszu – na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy szpinak i dusimy 4-5 minut – następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy 100 g drobno startego parmezanu, przyprawiamy solą, pieprzem czosnkiem – kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Na koniec wbijamy małe jajo i mieszamy.
Wymieszaj mąkę z jajkami i olejem kokosowym. Podlewaj gorącą wodą i wyrabiaj, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.
Ciasto rozwałkuj na placki około 0,2-0,4 cm – wycinaj serca foremką do ciastek. Nakładaj niewielką ilość farszu, sklejaj jak pierogi wzdłuż krawędzi serduszka. Gotuj ravioli wrzucając je na wrząca wodę. Podawaj z utartym parmezanem, drobinkami suszonych pomidorów i olejem rydzowym, który nada pierożkom ciekawego posmaku.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz