Ravioli ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

ciasto

farsz:

  • 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku (200 g już po odmrożeniu)
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu
  • sól,pieprz, czosnek
  • olej kokosowy do podsmażenia

Zaczynamy od przygotowania farszu – na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy szpinak i dusimy 4-5 minut – następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy 100 g drobno startego parmezanu, przyprawiamy solą, pieprzem czosnkiem – kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Na koniec wbijamy małe jajo i mieszamy.

Wymieszaj mąkę z jajkami i olejem kokosowym. Podlewaj  gorącą wodą i wyrabiaj, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.

Ciasto rozwałkuj na placki około 0,2-0,4 cm – wycinaj serca foremką do ciastek. Nakładaj niewielką ilość farszu, sklejaj jak pierogi wzdłuż krawędzi serduszka. Gotuj ravioli wrzucając je na wrząca wodę. Podawaj z utartym parmezanem, drobinkami suszonych pomidorów i olejem rydzowym, który nada pierożkom ciekawego posmaku.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Pierogi, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem rydzowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz