Zupa krem z selera i batata
Składniki:
- duży korzeń selera
- 1 mała marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 batat
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól ziołowa, pieprz, chilli, kurkuma
Przygotowanie:
W garnku rozpuść olej kokosowy – podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę z kurkumą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew, pietruszkę (korzeń) , seler, batat obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Warzywa dorzuć do cebulki i zalej wszystko wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj pod przykryciem około 25 minut. Całość zblenduj na gładki krem, dopraw solą ziołowa, pieprzem i chilli. Zupę podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Seler jest warzywem, które uchodzi za afrodyzjak – warto więc podawać go nie tylko w czasie walentynek, ale i na co dzień.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz