Zupa krem z selera i batata

Składniki:

  • duży korzeń selera
  • 1 mała marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ziołowa, pieprz, chilli, kurkuma

Przygotowanie:

W garnku rozpuść olej kokosowy – podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę z kurkumą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew, pietruszkę (korzeń) , seler, batat obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Warzywa dorzuć do cebulki i zalej wszystko wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj pod przykryciem około 25 minut. Całość zblenduj na gładki krem, dopraw solą ziołowa, pieprzem i chilli. Zupę podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Seler jest warzywem, które uchodzi za afrodyzjak  – warto więc podawać go nie tylko w czasie walentynek, ale i na co dzień.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zupy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz