Sernik z sosem porzeczkowym

Składniki:

    • 1 opakowanie herbatników (ok 400 g)
    • 2 łyżki oleju kokosowego

MASA SEROWA

    • 1 kg sera chudego
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 180 g ksylitolu
    • 120 g oleju kokosowego
    • 10 jajek
    • szczypta soli

SOS

    • 400 g porzeczki czarnej (lub jagód)
    • 100 g ksylitolu
    • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Herbatniki zmielić na suchy piasek, połączyć z olejem kokosowym – tak przygotowaną „papką” wyłożyć blachę lub formę do pieczenia.

W misie miksera utrzeć jaja z ksylitolem. Następnie dodawać ser, łyżka po łyżce, olej kokosowy, na koniec dodać budyń wanilliowy, łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli.

Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec co najmniej godzinę w temperaturze 200 stopni (do lekkiego zarumienienia).

Gotowe ciasto podawać z sosem z czarnej porzeczki (porzeczkę zagotować z ksylitolem i odparowywać do uzyskania odpowiedniej pożądanej konsystencji).

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz