Sernik z sosem porzeczkowym
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników (ok 400 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego
MASA SEROWA
- 1 kg sera chudego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g ksylitolu
- 120 g oleju kokosowego
- 10 jajek
- szczypta soli
SOS
- 400 g porzeczki czarnej (lub jagód)
- 100 g ksylitolu
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić na suchy piasek, połączyć z olejem kokosowym – tak przygotowaną „papką” wyłożyć blachę lub formę do pieczenia.
W misie miksera utrzeć jaja z ksylitolem. Następnie dodawać ser, łyżka po łyżce, olej kokosowy, na koniec dodać budyń wanilliowy, łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli.
Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec co najmniej godzinę w temperaturze 200 stopni (do lekkiego zarumienienia).
Gotowe ciasto podawać z sosem z czarnej porzeczki (porzeczkę zagotować z ksylitolem i odparowywać do uzyskania odpowiedniej pożądanej konsystencji).
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz