Śledzie w oleju rydzowym

Filety śledziowe i olej rydzowy to połączenie stare prawie jak świat. A do tego uwielbiane w całej Polsce, ale i poza granicami kraju. Połączenie ciekawych smaków daje w efekcie prawdziwą smakową rewelację. Jeśli jeszcze nie znacie przepisu na rydzowego śledzia, gorąco polecamy spróbować w tym roku i zaserwować gościom na wigilijnym stole!

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych (matiasy)
  • 2 cebule (czerwone)
  • 200 ml oleju rydzowego
  • 4 liście laurowe
  • pieprz kolorowy ziarnisty (2-3 łyżki)
  • 8-10 kulek ziela angielskiego
  • 3 ogórki korniszony

Przygotowanie:

Śledzie należy wymoczyć w przegotowanej zimnej wodzie – wodę można zmieniać co 30 minut, w zależności od tego jak słonych śledzi chcemy. Namoczone i odpowiednio słone śledzie, kroimy na mniejsze kawałki. Śledzie wkładamy do słoiczków lub pojemników, dodajemy cebulę w piórkach lub kostce, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ogórki. Całość zalewamy obficie olejem rydzowym. Śledzie powinny marynować się przynajmniej 24 h. Polecamy!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Potrawy rybne, Przepisy bożonarodzeniowe, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz