Śledzie w oleju rydzowym
Filety śledziowe i olej rydzowy to połączenie stare prawie jak świat. A do tego uwielbiane w całej Polsce, ale i poza granicami kraju. Połączenie ciekawych smaków daje w efekcie prawdziwą smakową rewelację. Jeśli jeszcze nie znacie przepisu na rydzowego śledzia, gorąco polecamy spróbować w tym roku i zaserwować gościom na wigilijnym stole!
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych (matiasy)
- 2 cebule (czerwone)
- 200 ml oleju rydzowego
- 4 liście laurowe
- pieprz kolorowy ziarnisty (2-3 łyżki)
- 8-10 kulek ziela angielskiego
- 3 ogórki korniszony
Przygotowanie:
Śledzie należy wymoczyć w przegotowanej zimnej wodzie – wodę można zmieniać co 30 minut, w zależności od tego jak słonych śledzi chcemy. Namoczone i odpowiednio słone śledzie, kroimy na mniejsze kawałki. Śledzie wkładamy do słoiczków lub pojemników, dodajemy cebulę w piórkach lub kostce, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ogórki. Całość zalewamy obficie olejem rydzowym. Śledzie powinny marynować się przynajmniej 24 h. Polecamy!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz