Strucla z papierówką

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • odrobina soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g mielonego lnu
  • 70 g oleju kokosowego

NADZIENIE:

  • 1,5 kg jabłek (papierówki)
  • 100 g mielonego lnu (lub bułki tartej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 duże łyżki ksylitolu
  • odrobina oleju kokosowego
  • opcjonalnie: rodzynki i orzechy

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, żółtko i tyle wody, aby udało się zagnieść elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj miską i zostaw na 30 minut. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Podsmaż z ksylitolem na łyżce oleju kokosowego, dodaj cynamon oraz na koniec rodzynki i orzechy (opcjonalne, można pominąć).

Na stolnicy rozłóż lnianą lub bawełnianą ściereczkę, oprósz ją mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok 2-4  mm. Posmaruj ciasto odrobiną oleju kokosowego (w płynnej formie – podgrzej go lub odstaw wcześniej w ciepłe miejsce), oprósz mielonym lnem, a następnie wyłóż równomiernie masę z jabłek. Ciasto zawijaj jak roladę z pomocą ściereczki. Wierzch posmaruj również olejem kokosowym. Piecz strudel ok 1 godziny w temperaturze 190 stopni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz