Strucla z papierówką
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- odrobina soli
- 1/4 szklanki wody
- 50 g mielonego lnu
- 70 g oleju kokosowego
NADZIENIE:
- 1,5 kg jabłek (papierówki)
- 100 g mielonego lnu (lub bułki tartej)
- łyżeczka cynamonu
- 4 duże łyżki ksylitolu
- odrobina oleju kokosowego
- opcjonalnie: rodzynki i orzechy
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, żółtko i tyle wody, aby udało się zagnieść elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj miską i zostaw na 30 minut. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Podsmaż z ksylitolem na łyżce oleju kokosowego, dodaj cynamon oraz na koniec rodzynki i orzechy (opcjonalne, można pominąć).
Na stolnicy rozłóż lnianą lub bawełnianą ściereczkę, oprósz ją mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok 2-4 mm. Posmaruj ciasto odrobiną oleju kokosowego (w płynnej formie – podgrzej go lub odstaw wcześniej w ciepłe miejsce), oprósz mielonym lnem, a następnie wyłóż równomiernie masę z jabłek. Ciasto zawijaj jak roladę z pomocą ściereczki. Wierzch posmaruj również olejem kokosowym. Piecz strudel ok 1 godziny w temperaturze 190 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz