Tarta śliwkowa z kruszonką

Składniki:

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 jajo
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g ksylitolu
  • 60 g oleju kokosowego
  • śliwki – 600-800 g

Przygotowanie:

Składniki ciasta umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę, którą następnie włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie ze składników na kruszonkę, przygotowujemy mieszankę – po prostu przecieramy składniki między palcami, aż uzyskamy okruchy pożądanej wielkości.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Na cieście układamy śliwki – połówki, ćwiartki lub nieregularne cząstki. Na górę wysyp kruszonkę – piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. .

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz