Tarta śliwkowa z kruszonką
Składniki:
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 jajo
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 60 g mąki pszennej
- 60 g ksylitolu
- 60 g oleju kokosowego
- śliwki – 600-800 g
Przygotowanie:
Składniki ciasta umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę, którą następnie włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie ze składników na kruszonkę, przygotowujemy mieszankę – po prostu przecieramy składniki między palcami, aż uzyskamy okruchy pożądanej wielkości.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Na cieście układamy śliwki – połówki, ćwiartki lub nieregularne cząstki. Na górę wysyp kruszonkę – piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. .
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz