Terrina twarogowa
Składniki:
- 1,5 kg twarogu
- 6 łyżek oleju lnianego
- 1 brokuł
- 4 pomidory
- 1 papryka czerwona
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz do podania
Brokuł ugotuj aldente i ostudź. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Paprykę umyj. Twaróg połącz z olejem lnianym z użyciem blendera. Podziel masę twarogową na dwie porcje. Jedną porcję połącz widelcem z rozgniecionym ugotowanym brokułem, drugą z pomidorami. Do pomidorowej masy dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Formę do pieczenia tzw. keksówkę wyłóż folią spożywczą (transparentną). Wyłóż najpierw jedną masę, a następnie drugą. Postaram się zrobić to na tyle delikatnie, by masy nie zlały się w całość. Górę załóż folią (tak by cała terrina była w 1 kawałku folii). Włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed zaserwowaniem wyjmij z lodówki, przyłóż do formy talerz i wywróć ją do góry nogami, a następnie delikatnie zdejmij folię. Udekoruj świeżą dymką lub dowolną ulubioną zieleniną. Podawaj z solą i pieprzem, które każdy sam zaserwuje sobie do swojej porcji.
Taka terrina doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację… a nawet nietypowy obiad. Doskonała na ciepłe letnie dni!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz