Terrina twarogowa

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz do podania

Brokuł ugotuj aldente i ostudź. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Paprykę umyj. Twaróg połącz z olejem lnianym z użyciem blendera. Podziel masę twarogową na dwie porcje. Jedną porcję połącz widelcem z rozgniecionym ugotowanym brokułem, drugą z pomidorami. Do pomidorowej masy dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w bardzo drobną kostkę.  Formę do pieczenia tzw. keksówkę wyłóż folią spożywczą (transparentną). Wyłóż najpierw jedną masę, a następnie drugą. Postaram się zrobić to na tyle delikatnie, by masy nie zlały się w całość. Górę załóż folią (tak by cała terrina była w 1 kawałku folii). Włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed zaserwowaniem wyjmij  z lodówki, przyłóż do formy talerz i wywróć ją do góry nogami, a następnie delikatnie zdejmij folię. Udekoruj świeżą dymką lub dowolną ulubioną zieleniną. Podawaj z solą i pieprzem, które każdy sam zaserwuje sobie do swojej porcji.

Taka terrina doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację… a nawet nietypowy obiad. Doskonała na ciepłe letnie dni!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz